Ada Damjanac neće odgovarati za klevetu

Ada Damjanac (M. MIJOŠEK)
Ada Damjanac (M. MIJOŠEK)

Fažanska načelnica i SDP-ova saborska zastupnica Ada Damjanac neće sudski odgovarati za kazneno djelo sramoćenja, uvrede i klevete. Odlučilo je tako Mandatno-imunitetno povjerenstvo koje je jučer načelnici Damjanac zaštitilo pravo na imunitet u slučaju privatnih tužbi. Naime, Adu Damjanac odlučio je  u privatnoj tužbi tužiti Ivan Geršić, inače predsjednik IDS-ove podružnice u Fažani, a to je učinio nakon što je Damjanac protiv njega ranije podigla istovjetnu tužbu - također onu za kazneno djelo sramoćenja, uvrede i klevete.

Izjave u medijima

Iako smo u nekoliko navrata pokušali telefonom kontaktirati načelnicu Damjanac da bi čuli njen komentar na odluku povjerenstva, ona se nije javljala na telefon. No odluku je prokomentirao Geršić koji veli da su obje tužbe koje su digli on i Damjanac nastale na temelju napisa i izjava koje su davali u medijima i koje nisu bile autorizirane.

Geršić veli da je u nekoliko navrata kao predsjednik podružnice IDS-a u Fažani javno progovarao o problemima i nedostacima u radu općine, prozivajući prije svega na odgovornost Adu Damjanac u ulozi načelnice, a ne nju osobno, na što kao predsjednik podružnice ima legitimno pravo. Geršić je načelnicu između ostalog prozvao "da se umjesto Fažanom bavi kadroviranjem".

- Mene je Damjanac privatno tužila za sramoćenje, pozivajući se na moje izjave u medijima gdje sam komentirao i stavku programa izvršenja gradnje u općinskom proračunu od samo 23 posto. Naime, tada sam se zapitao koju bi ona ocjenu dala učeniku koji na kraju školske godine od predviđenog gradiva usvoji samo 23 posto? Naime, za dvojku je potrebno 50 posto, a tih 23 posto je čista jedinica. I ona mene za to tuži? Nedugo nakon toga i ja sam nju tužio, no izgleda da postoje oprečna mjerila. Ovakva odluka, iako ne želim komentirati zakonske propise, pokazuje da visokopozicionirana javna osoba i političar ne odgovara pred zakonom na isti način kao niže pozicionirana javna osoba i političar, kazao je Geršić i dodao:

- Znači Damjanac mene može tužiti, a za istu stvar ja nju ne mogu jer ima imunitet. Što to znači, ako je netko saborski zastupnik da može bez problema privatno tužiti sve one ljude koji nisu zastupnici, i to za iste stvari za koje se njih privatno ne može tužiti, veli Geršić.

Jednak postupak

Naglasio je da idući mjesec ima novo ročište, a kako je rekao kada je tužba protiv Damjanac došla na sud, odmah im je dano do znanja da se postupak ne može voditi jer Damjanac ima imunitet, no ipak je sve proslijeđeno Mandatno-imunitetnom povjerenstvu koje je na kraju načelnici zaštitilo pravo na imunitet u slučaju privatnih tužbi.

Inače Mandatno-imunitetno povjerenstvo postupilo je u tom slučaju jednako kao i u svim drugim zahtjevima da se saborskim zastupnicima skine imunitet po privatnim tužbama. Kada je riječ o zahtjevu DORH-a, zastupnici ipak ostaju bez zaštite od pravosudnog progona. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter