ActLab u INK-u: Krleža, vješala, jazz i stand-up

Željko Vukmirica i Militargranzemusik u INK-u (Andreas KANCELAR)
Željko Vukmirica i Militargranzemusik u INK-u (Andreas KANCELAR)

Predstava naziva "Petritza und Millitargrenzemusik" zagrebačke Umjetničke organizacije ActLab u režiji Željka Vukmirice gostovala je u Istarskom narodnom kazalištu Gradskom kazalištu Pula. "Majstor ceremonije" je Željko Vukmirica, a prati ga grupa Millitargrenzemusik koju sačinjavaju Željko Kovačević, Mario Igrec, Jura Vrandečić i Milo Stavros.

U opisu predstave Vukmirica objašnjava da je, baveći se "Baladama Petrice Kerempuha", otkrio da su pisane u ritmu jazza koji je mladi Krleža slušao. Uz to shvatio je i da je Petrica Kerempuh zapravo bio stand-up komičar svog vremena. Spojivši te dvije spoznaje, Vukmirica je odlučio na scenu postaviti Petricu koji pjeva jazz, narodnjake, šlagere, kurtweillovske songove i priča stand-up viceve, fore, trice i kučine.

Matineju su pohodili učenici pulskih srednjih škola, pa je Vukmirica iskoristio priliku da na adekvatan (dakle prost) način približi Krležu onima koju su ga zbog lektire već siti. Objašnjenja zašto i kako je Krleža još uvijek aktualan nije bilo puno, no Vukmirica je u svoje stand-up trenutke uspio uvući upravo onaj tipičan kerempuhovski duh, ono smijanje na račun tragedije - Galgenhumor kao katarzu.

Glavna tema bili su Hrvati, Hrvatići, sitni i uplašeni čim se spomene politika, čim se počinje beskompromisno rovariti po povijesnim ranama. No humor pod vješalima ne poznaje srama, pa tako Tito može pozdraviti generacijskog kolegu Hitlera, Iliri postaju (ili ostaju) Šiptari, narodnjaci se na istoku bore protiv valcera na zapadu, a u sredini su Hrvatska i njene Rozge, Huljići, Gibonniji i Tonyji. Hrvatska i u Vukmiričinom zafrkavanju ostaje ono otužno predziđe kršćanstva koje će od ulaska u Europu prestati zvati Krajinom i prekrstit ga u Šengen.

Humor koji često udara ispod pojasa nasmijao je nekooperativnu mladu publiku koja jednostavno nije htjela olakšati posao majstoru ceremonije te mu nije pomagala u izvedbi, no Vukmirica ih je na kraju uspio natjerati da ustanu te da zajedno s njim "odrade" neizbježni "Khevenhiller", ovom prilikom u hip-hop varijanti. (Boris VINCEK; snimio Andreas KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter