Acne vulgaris – obične akne pogađaju čak 80 posto adolescenata

Urbana džungla - Hermes
Urbana džungla - Hermes

Acne je upalna kožna bolest uzrokovana promjenama u pilosebacealnoj jedinici (dlačni folikul, lojna žlijezda) - abnormalna produkcija loja, ljuštenje, razvoj bakterija i upala.

Pogađa 80% adolescenata između 13. i 16. godine života i predstavlja značajni psihološki problem, osobito u adolescenata.

Bitnu ulogu u nastanku akne imaju nasljeđe, hormoni (prvenstveno testosteron) i bakterije.

Akne mogu pogoršati kozmetski pripravci (osobito razne kreme i ulja za sunčanje), lijekovi (steroidi, antiepileptici, litij, jodidi), Sy.policističnih jajnika, endokrinološke bolesti udružene s viškom androgena, pretjerano i naglo sunčanje.

Klinička slika može varirati od nekoliko komedona (mitesera) do teških oblika bolesti s brojnim gnojnim većim i manjim čvorićima i čvorovima, fistulama i ožiljcima.

Prema težini kliničke slike razlikujemo nekoliko oblika:

Acne comedonica – pretežno na licu prevladavaju otvoreni i zatvoreni komedoni (miteseri)

Acne papulopustulosa – uz komedone nalaze se upalne promjene (manji crveni i gnojni čvorići) na licu, ali mogu biti zahvaćena prsa i leđa.

Acne nodularis/conglobata – najteži oblik. Gnojni čvorići i čvorovi, bolni paketi gnojnih čvorova iz kojih se cijedi gnoj, manji i veći ožiljci (nekad jako zadebljani) osim na licu mogu se naći na leđima, prsima, rukama i vlasištu.

Liječenje ovisi o težini kliničke slike, trajanju bolesti, prethodnom liječenju te sklonosti nastanku ožiljaka i tamnih pjega.

Važno je pravovremeno započeti liječenje, odabrati ispravnu terapiju koja će u što kraćem roku ublažiti simptome, skratiti trajanje akne, spriječiti pojavu ožiljaka i vraćanje bolesti. Na taj način značajno se poboljšava kvaliteta oboljelih.

Prema aktuelnim smjernicama terapija izbora za blaži oblik akne su lokalni retinoidi koji djeluju protuupalno i „ otapaju „ komedone. Prednost se daje adapalenu (Sona krema i gel) obzirom da manje nadražuje kožu u odnosu na ostale retinoide.

Retinoidi se ne smiju prepisati trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću.

Alternativna terapija je azelaična kiselina.

Za blagi i umjereno teški oblik akne terapija izbora je kombinacija adapalena i benzoil peroksida (BPO) ili kombinacija klindamicina i BPO.

Za teški oblik akne prvi terapijski izbor je sistemni izotretinoin, jer djeluje na sve uzročne čimbenike.

Nedostatak su moguće nuspojave – suhoća usana, upala usana, ljuštenje kože, prolazno ispadanje kose, moguće oštećenje jetre, povećane vrijednosti masnoća i teratogeni  učinak.

Alternativa je sistemna antibiotska terapija. Individualan pristup svakom pacijentu od ključne je važnosti.

U Specijalnoj bolnici Medico osim navedenog liječena akni na Odjelu dermatologije i venerologije, možete obaviti još čitav niz drugih pregleda. Naime, vršimo usluge specijalističkih dermatoveneroloških pregleda djece i odraslih kao i estetsku dermatologiju i kozmetologiju, dermatološku onkologiju, dermatokirurgiju, alergologiju, flebologiju, dermopedijatriju i venerologiju.

Više o kompletnim dermatovenerološkim uslugama koje nudimo u Specijalnoj bolnici Medico potražite na: http://www.medico.hr/djelatnosti/dermatologija-i-venerologija

Obratite nam se s povjerenjem na broj telefona +385 52 633 333 od 7 do 21 sat te potražite sve ostale informacije na www.medico.hr!


Podijeli: Facebook Twiter