ACI se žali jer nije dobio koncesiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši ACI-jev servis na pulskoj rivi dodijelit ce se u 10-godišnju koncesiju tvrtki Arena Yachting za obavljanje djelatnosti priveza i odveza te servisa plovila. Pritom je odbacena ponuda ACI-ja, koji je obecao uložiti 25 milijuna kuna u iduce dvije godine i otvoriti 50 novih radnih mjesta. Odlucila je to još koncem travnja Lucka uprava.

Odluka Lucke uprave, medutim, nije konacna buduci da je ACI, tvrtka u vecinskom državnom vlasništvu koja je vec jednom imala u koncesiji taj dio rive, uložio žalbu. ACI je koncesiju imao do 2004., a zatim se sudski sporio s Luckom upravom oko toga je li trebao iseliti ili ne. Taj dio rive godinama izgleda prilicno zapušteno.

Uspjeli smo od ACI-ja dobiti na uvid njihovu ponudu. To je tek jedna od tri odbacene ponude, dok su dvije bile važece. U Luckoj upravi navode da je ACI-ju, kao i tvrtki Andi servis, nedostajao definiran kriterij "iskorištavanja luckih kapaciteta i utjecaja na rast prometa u luci". Doista je nejasno kako bi ACI mogao vratiti takvu investiciju u iducih deset godina te pritom zapošljavati i 50 ljudi, no iz te tvrtke uvjeravaju u suprotno.

Razlog odluke Lucke uprave da ponudu ACI-ja ne uzme u obzir mogao bi ležati i u negativnim iskustvima koja su do sada imali s tom tvrtkom. ACI je, naime, u prošlosti svoj bivši servis prepuštao raznim poslovnim partnerima, tumaceci da time ne daje pomorsko dobro u potkoncesiju.

Zanimljivo je da je na otvaranju ponuda za koncesiju u ime tvrtke Arena Yachting sudjelovala Viviana Juraj Sokolic, koja je u rodbinskoj vezi s ravnateljem Lucke uprave Donaldom de Gravisijem.

- Doticna je gospoda u srodstvu s ravnateljem Lucke uprave po bakinoj liniji, medutim, postoji mogucnost da je i u drugim tvrtkama, koje su bile konkurenti na ovom natjecaju, takoder netko u rodbinskoj vezi ili s ravnateljem ili s drugim djelatnicima Lucke uprave Pula, odgovara Peruško, koji je bio jedan od clanova Povjerenstva za odlucivanje o dodjeli koncesije za bivši ACI-jev servis (De Gravisi nije bio clan Povjerenstva). (Bojan ŽIŽOVIC)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter