ACI-ju drakonska kazna zbog lož ulja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Agregati u marinama ACI-ja rade na ložaka. I to je već godinama praksa iako je ova državna tvrtka plaćala zbog toga kazne u nemalim iznosima, koje bi uskoro mogle postati još i veće.

Riječ je o prekršaju koji je utvrđen u više ACI-jevih marina, a paradoks svoje vrste ostaju slučajevi marina Žut i Piškera, gdje je inspekcijskim nadzorom u tri godine za redom utvrđeno nezakonito korištenje lož ulja, te je ACI-ju zbog toga odrezana kazna u iznosu od približno 40.000 kuna godišnje. Takvu je kaznu ACI uredno plaćao nekoliko godina za redom u razdoblju od 2010. do 2012. godine iz čega je više nego očita namjera nezakonitog načina poslovanja, a dobro upućeni u ACI-ju kažu kako se lož ulje kupljeno od Ine nije koristilo samo u ove dvije marine, kao i da je razdoblje "tankanja ložaka" trajalo puno više od tri godine tijekom kojih su za to plaćane kazne. Stvari su postale još bizarnije u kolovozu ove godine kada je u ACI stiglo i rješenje riječke Carinske uprave po kojem je tvrtka obvezna platiti oko 3,73 milijuna kuna trošarina zbog nezakonitog korištenja lož ulja u marinama Žut i Piškera.

Tome će trebati pridodati i zatezne kamate ukoliko i kada do naplate trošarina dođe. Posljedica je to primjene Zakona o trošarinama koji kaže kako se tvrtki obračunava trošarina uvećana za deset puta na količine za koje se temeljem knjigovodstvenih i drugih isprava utvrdi da su korištene suprotno odredbama Zakona.       

Sporne su i količine goriva, jer postoji osnovana sumnja kako je dio kupljenog lož ulja, a riječ je o oko 180.000 litara u tri godine, jednostavno nestao.

"Odgovornost za poslovnu praksu koja je dovela do ove drakonske kazne Porezne uprave bit će utvrđena u internom revizijskom postupku te će ovisno o nalazima biti poduzete i druge pravne radnje na koje smo obvezni po zakonu i internim pravilnicima Društva", kažu se u priopćenju ACI-ja. (D. PAJIĆ/NL)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter