Acetilsalicilna kiselina povezana s gubitkom vida

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osobe koje dugotrajno i redovito uzimaju acetilsalicilnu kiselinu, poput onih koji ju uzimaju kao zaštitu od moždanog i srčanog udara, imaju veće izglede izgubiti vid, pokazalo je australsko istraživanje provedeno na više od dvije tisuće osoba.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu američkog liječničkog udruženja JAMA Internal Medicine, koje prenosi BBC, osobe koje godinama uzimaju acetilsalicilnu kiselinu imaju dvostruko veći rizik razvoja vlažne makularne degeneracije - koja je najčešći razlog gubitka vida u starijoj životnoj dobi.

Znanstvenici kažu kako prikupljeni dokazi još uvijek nisu dovoljni da se promjene preporuke u uzimanju tih tableta, no rezultate treba imati na umu u slučaju osoba kod kojih se makularna degeneracija već razvila na jednom oku.

Svaka deseta osoba od 2389 osoba, koliko ih je sudjelovalo u istraživanju na sveučilištu Sydney, uzima acetilsalicilnu kiselinu barem jednom tjedno, a ispitanici su prosječno bili stari 65 godina.

"Povećani rizik od vlažne makularne degeneracije otkriven je nakon 10 ili 15 godina što sugerira da je kumulativni učinak važan", zaključili su znanstvenici. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter