Abu Hamza prvi put se obratio sudu u New Yorku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanski islamistički propovjednik Abu Hamza prvi put se obratio u srijedu sudu u New Yorku, gdje se vodi sudski postupak protiv njega zbog otmice i potpore terorizmu u godinama koje su prethodile napadu 11. rujna, rekavši da je vodio striptiz klub u Londonu dok je još kao mladić pokušavao usvojiti zapadnjački način života.

Abu Hamza (56), poznat i kao Abu Hamza al-Masri, koji je zatražio da ga na suđenju zovu pravim imenom Mustafa Kamel Mustafa, optužen je za planiranje napada i za otmicu 16 turista u Jemenu 1998., među kojima dvoje Amerikanaca, koja se završila smrću četvero talaca. Optužen je i za pomaganje terorizma te da je u Blyju, u Oregonu, koncem 1999. htio osnovati logor za obuku za džihad. U optužnici se u vezi s tim planom spominju al-Kaida i Bin Laden.

On se ranije izjasnio da nije kriv ni po jednoj od točaka optužnice.

Suđenje Abu Hamzi pred saveznim sudom na Manhattanu počelo je 17. travnja i trebalo bi potrajati otprilike mjesec dana.

Tom Britancu egipatskog podrijetla, bez jednog oka i bez obje ruke do lakta, kojeg američke vlasti opisuju kao "terorističkog pomagača planetarne važnosti", prijeti doživotni zatvor.

Koncem 90-ih bio je čelnik Londonistana, islamističkih mreža koje su tada djelovale u britanskoj prijestolnici. Optužen je i da je kandidate za džihad u istom razdoblju slao u Afganistan na obuku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter