Abramović Milković: Savičenta je kao mini Avignon


Sa Snježanom Abramović Milković, umjetničkom voditeljicom Festivala plesa i neverbalnog kazališta u Svetvinčentu, razgovarali smo o ovoj etabilranoj manifestaciji, koja će se ove godine održati od 19. do 22. srpnja.

- Savičenta je postala nezaobilazna ljetna destinacija za ljubitelje plesa i neverbalnog kazališta. Recite nam nešto o počecima ovoga festivala.

- Počeci festivala bili su doista zanimljivi jer nitko od nas nije znao u što se upuštamo. Suočavali smo se s puno tehničkih problema na terenu, ali naš je festival rastao zajedno s mjestom i možemo se pohvaliti da smo postali kulturni standard. Ostali smo festival s konceptom i dugoročnim planom prezentacije recentnih, jakih umjetničkih imena s područja plesne umjetnosti. Često znam u šali reći da je Savičenta mini Avignon.

- Kako odabirete program?

- Na programu se radi jako dugo, dok se svi uvjeti ne poklope, od estetskih do financijskih, usklađivanja termina pa i tehničkih, jer su predstave koje dovodimo tehnički izuzetno zahtjevne, a mi ih ne prikazujemo u kazališnom prostoru, već u eksterijeru. Jako mi je važno da i u koreografskom pristupu budu raznolike

- Ove je godine festival sadržajno iznimno bogat.

- Svake se večeri se od 19. do 22. srpnja prikazuju po tri predstave. Festival otvara Jo Stromgren kompanija s predstavom "Posveta ping pongu", a zatvara ga Roberto Olivan čija je predstava čudesno putovanje u strahove, tjeskobu i nesigurnost, ali i u nade, snove i utopijsku potragu za duhovnim oslobođenjem s kojom se suočava suvremeni čovjek. U subotu 20. ne treba propustiti Les SlovaKs, zanimljivu grupu slovačkih plesača sa stalnom adresom u Belgiji čija je predstava "Fragments" zabavna, puna plesnih bravura, izrazito izražajna, duhovita i dirljiva. Pa multimedijalna predstava francuskog koreografa, Fabien Priovillea, tu je i naravno hrvatska plesna scena: Maša Kolar, Natalija Manojlović, Zagrebački plesni ansambl, Studio za suvremeni ples, grupa autorica okupljenih oko predstave "Divna, divna katastrofa". Zatim su tu Šikuti machine s angažiranim performansom "Partida" itd. Bit će jako intenzivno i zanimljivo, a svake se večeri dio programa može vidjeti besplatno. (V. BEGIĆ)

CIJELI RAZGOVOR ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter