Abe posjetio hram Yasukuni, Kina prosvjeduje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Japanski premijer Shinzo Abe posjetio je u četvrtak Yasukuni, tokijski hram posvećen poginulim japanskim vojnicima, čime je izazvao snažan prosvjed Kine koja je taj posjet ocijenila "neprihvatljivim".

         
Abe, konzervativac nacionalističkih uvjerenja, otišao je u šintoistički hram u središtu Tokija točno godinu dana nakon što se 26. prosinca 2012. vratio na vlast.

Po izlasku iz svetišta, koje se smatra simbolom japanskog militarizma tijekom Drugog svjetskog rata, Abe je izjavio da je želio pokazati "odlučnost da više nitko ne pati u ratu".

Niti jedan aktualni japanski šef vlade nije posjetio to svetište nakon Junichira Koizumija 15. kolovoza 2006., na obljetnicu kapitulacije Japana na kraju Drugog svjetskog rata.

Hram Yasukuni u Tokiju posvećen je poginulima u ratu, ali u njemu se odaje počast i japanskim čelnicima koji su na savezničkome sudu poslije Drugoga svjetskog rata proglašeni ratnim zločincima.

Na lošem je glasu nakon što je 1978. upisano 14 imena ratnih zločinaca, među kojima i generala Hidekija Toja, japanskog premijera tijekom napada na Pearl Harbour.

Prosvjed zbog Abeova posjeta izrazili su i čelnici Južne Koreje, a američki veleposlanik u Japanu izrazio je žaljenje jer je "japanska vlada poduzela taj korak koji će izazvati jačanje napetosti sa susjedima".

Odnose Kine, Južne Koreje i Japana bitno narušavaju posjeti japanskih premijera tom hramu, jer su japanski susjedi u posjetima hramu vidjeli slavljenje japanskog militarizma čije su žrtve bili.

Abeov posjet je "apsolutno neprihvatljiv za kineski narod" i Japan mora preuzeti odgovornost za njegove posljedice, reagirao je visoki dužnosnik ministarstva vanjskih poslova Luo Zahaohui.

On je dodao da ta gesta nanosi puno boli narodima Azije, iako je Abe tvrdio da nije želio povrijediti Kineze i Južnokorejce.

Kineski veleposlanik u Tokiju je predao službeni prosvjed, navodi agencija Jiji.

Gnjevna reakcija Pekinga bila je očekivana jer su odnosi s Tokijom napeti od prošle godine i kinesko-japanskog teritorijalnog spora oko skupine otoka Senkaku ili Diaoyu u Istočnom kineskom moru.

Kina redovno šalje brodove blizu tih otočića smještenih 200 km sjeveroistočno od Tajvana i 400 km zapadno do Okinawe, na jugu Japana, gdje se mimoilaze i brodovi japanske obalne straže, što izaziva strahovanja od oružanog sukoba dviju sila.

Opasnost je tim veća što je Peking u studenome proglasio zonu zabrane leta iznad tog arhipelaga.

Sredinom prosinca Japan je odlučio za pet posto povećati vojnu potrošnju za sljedećih pet godina, a Kina također svake godine povisuje svoj vojni proračun.

Premijer Abe je u priopćenju istaknuo da je Japan nakon završetka rata izgradio slobodnu, demokratsku i miroljubivu zemlju i da nema sumnje da će nastaviti tim smjerom, ali mnogi mu predbacuju da je loše izabrao trenutak.

Sjedinjene Države su bliski saveznici Japana, ali ne žele povrijediti Kinu, silu sa sve većim pretenzijama u području Azije i Pacifika.

Japan nije u dobrim odnosima ni s Južnom Korejom. Premijer Abe nije održao niti jedan summit s čelnicima Kine i Južne Koreje od kada je stupio na vlast. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter