Abe: Japan je spreman suprotstaviti se Kini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Japan je spreman suprotstaviti se Kini odluči li ona silom braniti svoje interese, izjavio je u subotu premijer Shinzo Abe u intervjuu za Wall Street Journal.

Po završetku nekoliko sastanaka na vrhu s čelnicima zemalja regije Abe je rekao kako je "shvatio" da neke od tih zemalja očekuju da Japan preuzme vodstvo u regiji ne samo na gospodarskom već i na sigurnosnom planu Azije i Pacifika.

"Neki strahuju da Kina pokušava zamijeniti status quo više silom nego pravnim putem. No odluči li Kina ići tim putem, ona se iz toga neće moći izvući na miran način", rekao je Abe za dnevni list.

"Brojne zemlje očekuju da Japan jasno iznese svoje stajalište", rekao je premijer ne navodeći koje su to zmelje te je dodao kako "oni očekuju da Kina postupa odgovorno unutar međunarodne zajednice".

Unatrag godinu dana odnosi Pekinga i Tokija zahladili su zbog sukoba oko nenaseljenih otočića u Istočnom kineskom moru koje Kina svojata, a njima upravlja Japan pod imenom Senkaku, dok ih Peking naziva Diaoyu.

Jedna od prvih odluka koje je Shinzo Abe donio kada je preuzeo dužnost bilo je povećanje proračuna za obranu, prvi put u 11 godina, te je jasno rekao da kani igrati istaknutiju ulogu u pitanju mira i regionalne sigurnosti, što je nazvao "aktivnim pacifizmom".

Tokio kani organizirati u studenome velike vojne vježbe zračnih i pomorskih snaga kako bi ojačao, a moguće i pokazao kineskim susjedima, japanske obrambene kapacitete.

Podijeli: Facebook Twiter