Abdelghanijeve fotografije u Vinariji Matošević


Setovi iz više međunarodnih filmova na kojima je radio Hassan Abdelghani, profesionalni filmski fotograf odrastao u Egiptu, a nastanjen u Puli, preksinoć su otvoreni za posjetitelje Vinarije Matošević u Krunčićima pored Svetog Lovreča.

Uz neformalnu najavu te isticanje "ljubavne veze" između Ivice Matoševića i samog autora, otvorena je izložba na kojoj su, drugi put u autorovoj karijeri, izvučeni fragmenti filmske priče sa seta, a radovi će se moći pogledati radnim danima od 8 do 16 sati do sredine ožujka.

Abdelghani je pohađao i vodio školu fotografije u Danskoj, radio kao glumac i producent, trenutno je najpoznatiji po svojim fotografijama preminulih Austrijanaca na pulskom groblju za koje je nagrađen na manifestaciji Rovinj Photodays, no njegova najveća ljubav je filmska fotografija.

U Krunčićima su izloženi radovi iz osam filmova, emisije "Koledžicom po svijetu" i poneki od portreta koji su autoru jako dragi, poput onog Jamiea Bella, fotogeničnog junaka filma "Billy Eliot" i Cristophera Leea, engleskog glumca i rekordera po broju filmskih uloga.

Iz filma "Buick Riviera" odabrao je šire kadrove lika u kontrastu s prirodom, gotovo uvijek sleđa dok u ostalim filmovima prevladavaju pojedinačni "portreti" ozbiljnih izraza ili fotografije s filmskih setova, posebice u još neobjavljenom filmu "The judgement" koji je sniman u Bugarskoj.

Abdelghani je svoju desetu samostalnu izložbu (zapravo, ni sam nije siguran u taj broj) posvetio svim filmskim djelatnicima.

- Rad na filmu je velika ljubav. Tu odmah stekneš jednu obitelj, u dva mjeseca naradiš se kao pas, daleko si od doma, ali ja to jednostavno volim, kazao je. (M. DAMJAN)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter