Abdelghanijeve fotografije u europskim galerijama

Hassan Abdelghani
Hassan Abdelghani

Hassan Abdelghani, pulski umjetnički fotograf i voditelj fotografske galerije Makina, ovih dana bilježi veliki međunarodni umjetnički uspjeh. Čak tri njegove izložbe - "Recorded memories", "From a distance" i "Palimpsest" - pozvane su na gostovanja u renomirane europske i svjetske galerijske i muzejske prostore.

U petak će Abdelghanijeva izložba fotografija "Recorded memories" biti otvorena u Museumu fur Photographie (Muzej za fotografiju) u Braunschweigu u Njemačkoj. Ovo je izložbeno gostovanje ostvareno na temelju poziva kustosice muzeja Constanze Wicke i Goethe instituta jugoistočne Europe.

Uspjeh je tim veći jer će nakon Braunschweiga, gdje će izložba biti postavljena do 11. kolovoza, tu Abdelghanijevu izložbu vidjeti i publika respektabilnih muzeja 11 zemalja jugoistočne Europe: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Rumunjske, Srbije, Turske i Cipra.

No, predstavljanje u Njemačkoj i jugoistočnoj Europi nije i kraj uspješnom izlagačkom nizu. Ovih dana na njegovu adresu stižu pozivi galerista iz Londona i Šangaja za predstavljanje izložbe "From a distance" pred tamošnjom publikom. Sve ukazuje na to da ova nagrađena izložba ide na svjetsku turneju. Uz to, već je dogovoreno da će tijekom jeseni gostovati u galeriji Doma omladine u Beogradu na poziv Milana Lučića, direktora Doma.

Novi Abdelghanijev izložbeni projekt "Palimpsest" bit će otvoren 5. srpnja u galeriji Atelier Kaserngasse, u Judenburgu, u Austriji. Poziv za izložbu stigao je iz Grada Judenburga i njegovog odjela za kulturu, odnosno uputio ga je i Heimo Ranzenbacher, umjetnički direktor festivala Liquid Music.

"Palimpsest", objašnjava Abdelghani, donosi fotografije snimane posebnom tehnikom polaroida, a negativ, prebačen na akvarel papir, potom se skenira i printa na format metar puta metar i pol. Ovaj su put njegovi motivi - anđeli.

Aktualne izložbe ovog fotografa sufinancirali su Istarska županija i njen Upravni odjel za međunarodnu suradnju i europske integracije te Odjel za društvene djelatnosti Grada Pule i Ministarstvo kulture. (B. ĆUSTIĆ JURAGA)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter