Abbott i Obama dogovorili jačanje vojne suradnje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

SAD će pojačati vojne aktivnosti u Australiji nakon što su australski premijer Tony Abbott i američki predsjednik Barack Obama u Washingtonu u petak postigli sporazum o jačanju vojne suradnje između dviju zemalja.

Na sastanku u Bijeloj kući održanom u četvrtak, odnosno u petak po australskom vremenu, čelnici su najavili dodatne sporazume koji se odnose na američke vojne pomorske snage, a one se redovito razmještaju u Darwinu, kao i na korištenje australskih vojnih pomorskih baza.

Obama je novinarima rekao da će sporazum poboljšati vojnu suradnju između dviju zemalja te pridonijeti daljnjem razvoju odnosa između dviju zemalja.

Trenutačno je u vojnoj bazi u Darwinu razmješteno 1.150 američkih marinaca, a do 2016. ta će se brojka povećati na 2.500.

Obama je pohvalno govorio o dugogodišnjem savezu i suradnji s Australijom. Premijer Abbott zahvalio je američkom predsjedniku za pojačani angažman u regiji te istaknuo da je Australija vrlo pouzdan saveznik SAD-a. "Mislim da ovaj dogovor nije dobar samo za Australiju, već i za cijelu regiju", rekao je novinarima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter