Abadžićeva praška priča u rovinjskoj Batani

Fotografije Praga Stanka Abadžića u rovinjskoj Batani
Fotografije Praga Stanka Abadžića u rovinjskoj Batani

"Praška priča", izložba fotografija Stanka Abadžića, otvorena je u fotogaleriji Centra vizualnih umjetnosti (CVU) Batana u Rovinju. Izložbi je prisustvovao i autor, a o njegovom životu i stvaralaštvu govorili su Mladen Boljkovac, predsjednik CVU-a Batana, te likovna kritičarka Maja Briski.

Riječ je o četrdeset odabranih fotografija serije koja inače Prag predstavlja na sto fotografija. Praški je ciklus nastao za sedam godina Abadžićeva boravka i života u Pragu. Autor je istaknuo da su fotografije izrađene isključivo ručno, a naglasak je na običnim ljudima.

- Crno-bijele fotografije i stari način razvijanja imaju svoju magiju. Danas su rijetkost, no dok god bude filma, ja ću se koristiti ovim medijem, ne umanjujući vrijednost digitalne fotografije, rekao je Abadžić.

Abadžić je rođen u Vukovaru, diplomirao je germanistiku, njemački jezik i književnost i radio desetak godina kao dopisnik Vjesnika iz Vukovara. Iz tog doba poznate su njegove reportaže o životu Berbera u Tunisu, shopping-turama naših ljudi u Istanbulu i turizmu na Malti. Od 1995. do 2002. godine živi i radi u Pragu kao samostalni fotograf gdje mu hrvatsko veleposlanstvo postavlja i prvu retrospektivnu izložbu i tiska prvu knjigu "U ogledalu života“.

Izlagao u brojnim gradovima u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta. Do sada mu je objavljeno šest knjiga a uskoro izlazi i sedma pod nazivom "Pariz – Skice za portret grada". Član je HDLU-a Zagreb gdje trenutno živi i radi. Izložba ostaje otvorena do 17. listopada. (Napisala i snimila Mihaela MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter