Aarhuška konvencija o Plominu C i Rockwoolu

TE Plomin (D. ŠTIFANIĆ)
TE Plomin (D. ŠTIFANIĆ)

Aarhuška konvencija na sjednici koja će se održati od 25. do 28. ožujka iznijet će stav o projektu izgradnje Termoelektrane Plomin C, doznajemo od Lucijana Mohorovića, istaknutog člana Građanske inicijative koja se protivi korištenju tog energenta.

Mohorović je Aarhušku konvenciju 23. kolovoza prošle godine obavijestio o planovima za izgradnju Plomina C te o zanemarivanju, stav je Građanske inicijative, prava građana koja im ona jamči budući da je Hrvatska potpisnica konvencije. Dopis je razmotren na sjednici održanoj od 11. do 14. prosinca prošle godine.

- Dosad smo dostavili deset dokumenata koji idu u prilog našim zahtjevima. Traži se da odgovorimo jesmo li se osim Vladi, koja nam nije odgovorila, obraćali još nekoj instituciji ili agenciji. Mi ćemo im uz odgovor poslati i dokumente koji se tiču pravne zaštite u vezi s termoelektranom te o našim aktivnostima u vezi s Tvornicom kamene vune Rockwool. To zato jer je Rockwool usko povezan sa zagađenjem Plomina, a oba objekta, zajedno s cementarom u Koromačnu i tvornicom vapna na Mostu Raša, doprinose kumulativnom zagađenju ovog dijela Istre, kazao nam je Mohorović.

Vijest o Vladinom potpisivanju ugovora s ruskim Gazpromom ocjenjuje kao vjetar u leđa zahtjevima Građanske inicijative za plinom kao energentom u budućem novom bloku TE Plomin.

- Postoje intencije da se s dolaskom ruskom plina izgradi termoelektrana na Krku. Ako do toga dođe, Plominu ne treba treći blok, odnosno prvi blok možemo zatvoriti, a TE Plomin 2 može nastaviti raditi uz obavezan nastavak ulaganja HEP-a u zaštitu okoliša,  pri čemu najprije mislim na sanaciju deponija radioaktivne šljake i kaptiranje dušikovih spojeva u emisijama iz pogona, objasnio je Mohorović.

Aarhuška konvencija dobila je ime po danskom gradu Aarhusu u kojemu je osnovana 25. lipnja 1998. godine. Radi se o međunarodnom pravnom okviru u području zaštite okoliša, koji              

uz ostalo jamči i pravo građana na informacije, sudjelovanje u donošenju odluka te sudjelovanje u radu pravosuđa kada je u pitanju okoliš. Zaključci i odluke koje Aarhuška konvencija donese mogu se provoditi na državnoj razini. (R. SELAN)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter