A little funk, please

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Možete li zamisliti božićni koncert bez ijedne božićne pjesme? Upravo takav jedan glazbeni doživljaj ponudio je u predblagdanskom ozračju svojim sugrađanima Big band Pazin, sastav formiran prije dvije godine od iskusnih glazbenika, i amatera i profesionalaca, objedinjenih u zajedničkoj ljubavi prema glazbenim izričajima koji izviru iz jazza.

Izvrsni glazbeni doživljaj

Ovaj je koncert bio naslovljen "A little funk, please", što znači da je žanrovski bio posvećen onim strujama u jazzu koje su se razvijale šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Jazz u sprezi s glazbenim pravcima ili stilovima nazivanima funk, rock, rhythm & blues, pop, fusion i slično, predstavljeni su na ovom koncertu kroz izvedbe djela Stevieja Wondera, Quincya Jonesa, Boba Mintzera, Joea Zawinula, Chucka Mangionea, Herbieja Hancocka i drugih autora koji su u ta dva desetljeća stvarali glazbenu sliku svijeta.

Široj publici izvedene melodije možda nisu na prvi pogled poznate, ali ih se svakako može smjestiti u atmosferu toga vremena koja je u zvučnu svakodnevicu dopirala kroz glazbene radio-programe, špice popularnih filmova i TV-serija, i dio je identiteta toga doba zajedno s bujnim afro-frizurama, širokim ovratnicima i nogavicama, i energijom koju su tih godina svijetom pronosili pacifistički pokreti i navještaji novih tehnologija.

Ležerna atmosfera

Ovaj je koncert pazinskog Big-banda bio izvrstan glazbeni doživljaj, prilično je teško bilo mirno ga slušati jer je glazba neprestano navodila na pocupkivanje i barem lagano mrdanje u ritmu, a ispunjena dvorana Istra pazinskog Spomen doma vjerojatno bi i zaplesala da je za to bilo tehničko-prostornih uvjeta. Većina izvedenih skladbi usprkos ležernosti atmosfere koju takva glazba stvara bila je vrlo složenih struktura, dramatske gradacije od sasvim smirenih do potpuno euforičnih sazvučja, s mnogo prostora za virtuozne eskapade vrlo nadarenih solista i za prave energetske eksplozije kada se nakon nekoliko solo-improvizacija svi instrumenti opet spoje u jedan zajednički zvuk.

Dvadesetak glazbenika pazinskog Big banda, pod vještom paskom klavijaturista i voditelja orkestra Alda Foška, prolazilo je kroz zahtjevne pasaže izvedenih skladbi s očiglednim vrlo poletnim nadahnućem, kao da su rođeni s tim ritmovima i tonovima, pa se slobodno može zaključiti da su izvođači uživali vjerojatno jednako kao i publika. Doista, nije bilo niti jedne božićne pjesme u repertoaru ovog koncerta, ali duh Božića je nedvojbeno bio tu. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter