A. Čulina: U EU-u će nam trebati puno više angažmana

Arijana Čulina (M. ANGELINI)
Arijana Čulina (M. ANGELINI)

Arijana Čulina večeras će u Savičenti, u Kaštelu Grimani u 21 sat u organizaciji Općine Svetvinčenat u suradnji s tvrtkom Koncerti d.o.o. izvesti svoju monokomediju "Za Europu spremni", prigodno 28. dana u mjesecu lipnju, dva dana prije nego što će Hrvatska postati 28. članica Europske unije. Tu je predstavu već odigrala u većini hrvatskih gradova, ali u susjednim republikama.

- Napisala sam knjigu na kojoj je mala beba okrenuta guzicom prema nama na šahovnici. Tu nisam zagovarala ulazak u EU ili bila protiv nego sam govorila o sličnostima i razlikama u običajima koji su kod nas i u Europi, kakvi su naši WC-i i njihovi, kakvi smo mi za stolom, a kakvi su oni…

Kod nas se tri dana slavi za vjenčanja, tradicionalno bude isti jelovnik, a u Europi dođu kum, kuma, mlada, mladi i jedu čips. Što se tiče samog ulaska, ima tu dobrih i loših strana. To je neko rješenje da budemo dio te zajednice, ali s druge strane mislim da posjedujemo baš sve da možemo egzistirati sami, samo kada bi naša psiha bila drugačija.

Čini mi se, čovjeku što više Bog da, čovjek ima manje potrebe da radi. Nizozemska je sama ravnica, voda i blato pa su ljudi toliko vrijedni da je sve obrađeno do tri cm do ceste. Europljani imaju tu psihu - rad, proizvodnja, inovativnost, a ne čekanje da ti netko nešto da. Nama neće u Europi nitko ništa dati, kaže Čulina koja ipak očekuje da će se promijeniti dosta toga nakon ulaska u EU.

- Mogu osobno govoriti o teatru. Oni koji su mislili sjediti i čekati da im netko da ulogu, to neće dobro završiti. Trebat će puno više, ne samo glumcima, nego i drugim ljudima angažmana i inovativnosti, da ti ponudiš nešto. U socijalizmu smo navikli da ti netko da posao pa možda i stan. Kapitalizam je da ti nudiš sebe i svoj proizvod. Morat ćemo uključiti još više motora da preživimo na tržištu što će s druge strane stvarati kreativnost. Moraš sam doći do nekog rješenja da se plasiraš na tržištu, kaže ona. (M. RADIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter