A. Brajković: Tržište brodogradnje nije sjajno

Anton Brajković (D. MEMEDOVIĆ)
Anton Brajković (D. MEMEDOVIĆ)

Dosadašnji predsjednik uprave Anton Brajković, koji je u Uljaniku radio pune 42 godine, na jučerašnjoj je izvanrednoj sjednici Skupštine društva zatražio svoje razrješenje.

- U dogovoru s poslovnim savjetom i s našom rukovodećom strukturom predložili smo nadzornom odboru već jutros da me razriješi s dužnosti te smo predložili novu upravu na čelu s Giannijem Rossandom. Uz njega predložili smo za članove uprave Marinka Brgića i Veljka Grpca.

Radi se o vrlo stručnim ljudima, odanim Uljanikovcima koji garantiraju kontinuitet rada i daljnje poslove na stvaranju konkurentnog Uljanika.

Oni dolaze iz tri različite branše i to brodograđevne, ekonomsko-financijske i informatičke struke. Radi se o kompaktnom timu vrijednih ljudi, velikih stručnjaka koji će zajednički nastojati da se svi zacrtani ciljevi realiziraju. Oni to neće moći sami pa će ostali rukovodeći radnici Uljanika raditi u tom novom timu i snositi dio odgovornosti.

Hvala svim Uljanikovcima i svim mojim suradnicima koji su ove 42 godine radili s mnom. Naša jedina partija je Uljanik i drugo ne poznajemo, a na tom su putu i ovi ljudi koji će voditi naš Uljanik nakon mene, zaključio je Brajković.

U svom uvodnom izlaganju Brajković se dotakao stanja u Uljaniku. Rekao je da je ova Skupština povijesna jer je od 2. svjetskog rata to prva skupština pulskog brodogradilišta gdje je većinsko vlasništvo u privatnim rukama.

- Uljanik je do 1945. godine bio u privatnim rukama. Danas mali dioničari imaju 46,2 posto vlasništva koji zajedno s ostalim dioničarima čine vlasničku strukturu. Novi NO će imati puno posla. Stanje na tržištu brodogradnje i brodarstva nije sjajno. Od 2008. godine trend je stalnog pada. Vozarine i cijene brodova su takve da je teško konkurirati dalekom istoku, Japanu ili Koreji. Zato moramo učiniti sve da se tome odupremo, rekao je Brajković.

Neizbježna tema njegovog izlaganja na skupštini Uljanika bio je 3. maj. Rekao je da Uljanik kupuje 85 posto državnih dionica 3. maja za jednu kunu.

- Istina je, no valja znati da Uljanik preuzima obvezu da u pet godina provede plan restrukturiranja riječkog brodogradilišta. Ocijenili smo da treba pomoći državi jer je to bio jedan od preduvjeta prije ulaska u EU, te pomoći 3. maju zbog kolegijalnosti. Ocijenili smo da je sve to u interesu nas i 3. maja zbog niza sinergijskih efekata koji će smanjiti troškove proizvodnje primjerice u projektiranju brodova i nabavi materijala, zaključio je Brajković.

Nakon sjednice skupštine Nadzorni odbor potvrdio je Rossandu za novog predsjednika te Brgića i Grpca za članove uprave Uljanika. (C. B. GALIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter