9 filmova u konkurenciji za nagradu Bauer

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U želji da pridonese otvaranju nacionalnih granica i filmskih tržišta zemalja regije, od ove godine Motovun Film Festival dodjeljuje nagradu Bauer – za najbolji film godine u regiji. Regionalna nagrada Motovun Film Festivala dosad je bila poznata pod imenom "odAdoA", a od ove godine nagradu za najbolji film u regiji dodjeljuju po novim pravilima. Cilj nagrade je da filmski profesionalci s teritorija koje nagrada pokriva zajednicki i ravnopravno zastupljeni odaberu najbolji film sezone. Redatelju nagradenog filma Motovun Film Festival dodjeljuje nagradu Bauer i novcani iznos od pet tisuca eura.

Nagrada se dodjeljuje za filmove snimljene u sedam zemalja: Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji. U konkurenciji su svi dugometražni filmovi prikazani u redovnoj kinodistribuciji najmanje pet dana ili u programu nekog veceg festivala, a koji su premijerno prikazani u razdoblju od 1. lipnja prethodne do 1. lipnja tekuce godine.

Svaki teritorij ima lokalnog selektora, koji iz nacionalne kinematografije odabire dva filma. Selektori ovogodišnje nagrade su Ahmed Buric (Bosna i Hercegovina), Andrej Nikolaidis (Crna Gora), Nenad Polimac (Hrvatska), Agim Sopi (Kosovo), Suncica Unevska (Makedonija), Simon Popek (Slovenija) i Vladan Petkovic (Srbija). Direkcija festivala zadržava pravo na "wild card", dakle da na sugestiju selektora popisu nominiranih doda dva filma.

Bosnu i Hercegovinu predstavljat ce film "32. Decembar" Saše Hajdukovica, dok Crna Gora i Makedonija ove godine nemaju svog predstavnika jer od 1. lipnja do danas u te dvije države premijerno nije prikazan niti jedan film u njihovoj produkciji. Hrvatsku ce predstavljati "Crnci" Gorana Devica i Zvonimira Jurica te "Kenjac" Antonija Nuica. Iz Kosova u Motovun dolaze filmovi "Prijeko puta" Yilla Citaka i "Magarci sa granice" Jetona Ahmetaja, a iz Slovenije dolaze "9:06" Igora Šterka i "Slovenka" Damjana Kozola. Srbija ce se za nagradu Bauer natjecati s filmovima "Cekaj me, ja sigurno necu doci" Miroslava Momcilovica i "Edit i ja" Alekse Gajic.

Najbolji film godine odabire sedmeroclani žiri sastavljen iskljucivo od filmskih profesionalaca koji dolaze iz teritorija obuhvacenih nagradom. Nagradu ce dodijeliti supruga Branka Bauera, Snježana Bauer, u sklopu programa Motovun Film Festivala, u cetvrtak, 29. srpnja.


Podijeli: Facebook Twiter