8.ETNOFILm: Istraživači kao predmet istraživanja

S otvorenja izložbe u galeriji crkve Sv. Tome (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
S otvorenja izložbe u galeriji crkve Sv. Tome (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

U sklopu 8. ETNOFILma, koji je sinoć otvoren u Rovinju, publika je dobila neuobičajenu prigodu pogledati i izložbu Emanuela Mathiasa "Primatolog/o odabiru primjerene distance". Naime, izložba upriličena u galeriji crkve Svetog Tome prikazuje skupinu primatologa i etnologa na istraživačkom putovanju u Indoneziji i pri tom kamera bilježi  terenski rad istraživača koji i sami baš kao i prateći primati postaju središtem filma.

"Promatranjem onih koji promatraju, sami istraživači postali su predmet istraživanja, pri čemu se otvorilo pitanje do koje mjere je moguće učiniti vidljivim složeni istraživački proces na terenu korištenjem umjetničkih alata. Glavna teza rada je da se u filmskoj reprodukciji promatrane situacije pojavljuje novi oblik percepcije koji upotrebljava sinkronizirani, simultani prikaz različitih perspektiva na isti događaj, novi oblik koji poništava hijerarhijski odnos između promatrača i predmeta promatranja. Cilj rada je usmjeriti pozornost na, u pravilu, nevidljivog promatrača (istraživača), kao i na onoga koji promatra tog promatrača (umjetnika), i to kroz proučavanje i prisvajanje znanstvenih metoda poput onih koje se koriste za proučavanje modela ponašanja u divljini (priroda, džungla), ali i kroz istraživanje osobnih arhiva primatologa", piše između ostalog, u pratećem katalogu izložbe.

I u subotu, zadnjeg dana ovogodišnjeg festivala, moguće je sve filmove u Multimedijalnom centru pogledati besplatno.  (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter