89 posto žitelja Veneta glasalo za neovisnost regije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od ukupno 3,7 milijuna žitelja regije Veneto s pravom glasa njih 2.360.235, ili 73 posto ukupnog biračkog tijela, odazvalo se na internetsko referendumsko izjašnjavanje o nezavisnosti te talijanske regije.

Na pitanje žele li da Veneto postane neovisna i suverena republika, 89 posto glasača (2.102.969) izjasnilo se pozitivno, a tek deset posto njih izrazilo se negativno. Pokretači online referenduma slavili su sinoć u Trevisu zbog rezultata koji po njima dokazuju da velika većina stanovnika Veneta želi odcjepljenje te regije od Italije. Sadašnji predsjednik regije Veneto Luca Zaia, koji je i sam glasao za odcjepljenje, objasnio je novinarima da je to bio referendum savjetodavne prirode, ali da će rezultati poslužiti sadašnjoj većini u regionalnom parlamentu za pokretanje rasprave o sazivanju službenog referenduma koji bi trebao otvoriti put k nezavisnosti te regije.

Zaia je član stranke Sjeverna liga, njemu mandat istječe 2015. godine i poručio medijima da će bitka za nezavisnost biti temelj nove izborne kampanje.

- Mi sad čekamo ishod referenduma o nezavisnosti koji će se održati 9. studenog ove godine u Kataloniji. Ako Katalonci na referendumu budu glasali za nezavisnost španjolske regije, slijedit ćemo njihov primjer, poput Barcelone i Venecija je spremna odcijepiti se od Italije, izjavio je Luca Zaia.

Venetski referendum izazvao je veliko zanimanje svjetske javnosti u prvom redu jer je održan gotovo paralelno s referendumom na Krimu. Američki list Washington post piše da je slučaj Veneta novi dokaz o jačanju populističkih i secesionističkih pokreta unutar Europske unije, koja proživljava duboku krizu. Amerikanci strahuju da bi se socijalni bunt mogao odraziti i na ishode skorašnjih europskih izbora koji će se održati u svibnju.

Veneto je regija s pet milijuna stanovnika, u njoj se ostvaruje devet posto ukupnog talijanskog bruto nacionalnog proizvoda, uz regiju Lombardia predstavlja industrijsku lokomotivu talijanske industrije i talijanskog izvoza.

- Naša regija godišnje isplaćuje plaća 71 milijardi eura poreza Rimu, dajemo daleko više nego što dobijemo, svake godine poklanjamo Rimu 21 milijardu eura, izjavio je Zaia. (E. VELAN)

 


Podijeli: Facebook Twiter