813.016 gradana za izmjene ZOR-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema najsvježijim neslužbenim podacima, sindikati su prikupili potporu 813.016 gradana za raspisivanje referenduma o Zakonu o radu.

Danas se ocekuje da ce sindikati na zajednickoj konferenciji za novinare organizacijskog odbora objaviti i službene podatke o referendumskoj peticiji, ali i daljnje aktivnosti koje kane provoditi vezano uz Zakon o radu.

Iako službenih informacija još nema, sindikati su najavljivali da ce inzistirati na organiziranju referenduma i to prema važecim odredbama Ustava koje su blaže u odnosu na one koje su vrijedile do prije nekoliko dana. Od referenduma bi mogli odustati jedino pod uvjetom da Vlada povuce Zakon o radu iz procedure i obveže se da ga iducih godinu dana nece dirati.

Predsjednik Ivo Josipovic jucer je izjavio da se referendum, za koji su potpise prikupili sindikati, mora održati i to po novom Ustavu, ali i da on nece riješiti sve nagomilane probleme te da se nada kako ce pregovori izmedu vlade i sindikata ici dobrim putem.

Komentirajuci otvaranje triju poglavlja u pregovorima izmedu Hrvatske i Europske unije, predsjednik je ocijenio da ce poglavlje o pravosudu osnažiti ostala prava te napomenuo da zbog strukturnih promjena u pravosudu ne treba ocekivati istodobno da u kratku roku pocne potpuno funkcioniranje.

"Važno je napraviti dobre temelje", rekao je dodavši kako ocekuje da se i pregovori završe u predvidenu roku.

Govoreci o pitanju topnickih dnevnika, predsjednik je izjavio kako su dnevnici svojedobno bili dostupni onima kojima nisu trebali biti dostupni te dodao kako je vlada ucinila sve da razjasni njihovu sudbinu.

Odgovarajuci na pitanje o nastupu klape "Sveti Juraj" na nedavnu koncertu u Splitu, na kojem se prikupljala pomoc za optužene hrvatske casnike u Haagu, Josipovic je ocijenio kako nastup nije bio smišljena provokacija.

Predsjednik Josipovic najavio je i kako ce se ubrzo sastati sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadicem u Vukovaru.


Podijeli: Facebook Twiter