800 žrtava pedofilije u katolickim institucijama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 800 osoba bilo je izloženo seksualnom zlostavljanju u austrijskim katolickim institucijama, objavilo je u srijedu crkveno povjerenstvo ustanovljeno prije godinu dana.

Nakon prve godine postojanja, povjerenstvo je priopcilo da im se obratilo 837 osoba koje tvrde da su bile izložene seksualnom nasilju unutar crkvenih institucija. U tri cetvrtine slucajeva seksualnom su nasilju bili izloženi muškarci. Najviše slucajeva zabilježeno je u pokrajinama Gornjoj Austriji, Becu i Tirolu.

Povjerenstvo, predvodeno Waltraud Klasnic, bivšom poglavaricom Štajerske iz konzervativnog OVP-a, odredilo je odšetu u 192 slucaja. U više od 200 slucajeva koji su riješeni, objasnila je Klasnic, žrtve su prema vlastitoj želji primile novcanu pomoc, isprike ili terapiju.

Povjerenstvo je potkraj ožujka 2010. ustanovio becki nadbiskup kardinal Christoph Schonborn s ciljem da se neovisno ispitaju optužbe u seksualnom zlostavljanju koje su pocinili pripadnici Crkve. Veliki broj ustanovljenih slucajeva se odnosi na razdoblje izmedu 1960. i 1980. godine.


Podijeli: Facebook Twiter