80. rodendan književnika Stjepana Vukušica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obilježavajuci 80 godina života Stjepana Vukušica, clana Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika, kolege i prijatelji u svom Klubu DHK-a prisjecali su se prvih susreta s ovim pjesnikom, prozaikom i znanstvenikom.

Kako je istaknuo predsjednik ogranka Boris Domagoj Biletic, "na temelju kriticke, dakle estetske, ali i citateljske recepcije njegova djela, vec se može ustvrditi da je Vukušic zadužio Pulu i Puljane. Osobito s tri svoja novija romana koja grade jednu književnu viziju koju doista možemo nazvati Vukušicevom Pulom. To su 'Duh u kamenu', 'Zvijezde nad Gocanom' i 'Admiral'".

Svojevrsnu književnu sintezu o Vukušicu objedinila je mr. Vanesa Begic u svom prikazu, iz kojega je vidljivo da je kod Vukušica kvaliteta ispred kvantitete iako je u svom plodonosnom i nenametljivom radu, što je takoder jedna od njegovih iznimnih odlika, objavio pozamašnu književno-znanstvenu gradu.

Ona se odmjerava u javnoj percepciji koja se uz autora veže s pocetka osamdesetih kada je izašla njegova knjiga "Uskracene blagosti" i koja je od pocetka bila kamen spoticanja politickim krugovima, ali i svima koji su se na bilo koji nacin "družili" s ovim zabranjivanim djelom.

Druga strana Vukušiceve javnosti mogla bi se smjestiti izmedu njegovih djela "Burobran" i "Tudi medu svojima" u kojima se mogu pratiti dva zavicaja ovog pisca, dvije zemljopisno bliske, ali ipak razlicite sredine, njegov rodni kraj ispod Velebita (Stinica kraj Jablanca, 11. rujna 1931.) te Pula u koju dolazi 1965. na poziv samoga Tone Peruška, osnivaca pulske Pedagoške akademije, institucije koja je temelj današnjeg Sveucilišta Jurja Dobrile, i to na mjesto predavaca materinskog jezika na akademiji, odakle odlazi u mirovinu u svojstvu redovitoga profesora i strucnjaka, što mu je odavno priskrbilo mjesto jednog od najistaknutijih istarskih i uglednih suvremenih hrvatskih književnika te je bez dvojbe medu najvecim autoritetima domace znanosti o jeziku, poglavito kada je rijec o akcentologiji.

Uz vec spomenute romane na pulsku temu, o cemu su govorili Daniel Nacinovic, koji se posebno prisjetio prvog susreta s Vukušicem u izlogu pulske knjižare na Giardinima gdje ga je privukao naslov njegove knjige "Da život ne pogaziš" iz 1973., Rudolf Ujcic te dr. Goran Filipi, Boris D. Biletic je podsjetio i na njegovu poeziju te najavio da uskoro u izdanju Istarskog ogranak DHK-a izlazi posebna knjiga o Vukušicu s prigodnim DVD-om koja bibliografski sintetizira ono najkarakteristicnije za ovog autora iz pera kolega i suvremenika koji su o njemu pisali.

U prigodnom druženju autor se s kolegama prisjetio svog angažmana u kulturnom životu Pule, gdje je bio suradnik mnogih književnih casopisa, od Istarskog mozaika i Istre do današnje Nove Istre, Dometa te sudionik u ostvarenju projekta "Istra kroz stoljeca" Cakavskoga sabora na poziv samoga Zvane Crnje, zatim suradnik raznih strucnih odbora i tijela HAZU-a.

Takoder je jedan od osnivaca Istarskog ogranka i ugledni clan središnjice Društva hrvatskih književnika Matice hrvatske.


Podijeli: Facebook Twiter