80 godina košarke u Puli


Prošlogodišnje druženje perjanica pulske košarke prilikom obilježavanja 80. obljetnice košarke u Puli dobilo je i svoj nastavak. Danas je održana promocija mini monografije autora Miše Tikvickog ostvarene u suradnji sa Slobodanom Jovanovićem Đokom, Helenom Poropat, Igorom Jovanovićem i Nenadom Popovićem iz izdavačke kuće Durieux.

- Bio je ovo pokušaj da vidimo što se dogodilo u tih 80 godina povijesti pulske košarke, tog sporta koji je specifičan već time što ga mahom igraju visoki ljudi - rekao je glavni autor Mišo Tikvicki.

- Ovo je ideja nas entuzijasta, jer smatramo da je pulska košarka značajna za pulski sport i kao takva zaslužuje ovaj podsjetnik na njenu prošlost. Vjerujem da će ubrzo uslijediti i detaljniji pregled u knjizi - dodala je bivša poznata pulska košarkašica Helena Poropat.

Ova mini monografija sjajan je presjek ovog sporta u Puli. Uz brojne zaslužne pojedince i ostvarene rezultate, ova je monografija ukrašena brojnim fotografijama igrača i cijelih momčadi. Podsjetnik na prošlost ovog sporta, ali i obaveza idućim generacijama da nastave istom stazom.

Albert Faggian napisao je sjajan uvod na koji su se nadovezali Đoko Jovanović i autori knjige Mišo Tikvicki i Igor Jovanović.

Kako je rečeno da se uskoro planira izdavanje znatno bogatije monografije o pulskih 80 godina košarke, iako je Igor Jovanović našao podatak da se u Puli igralo i prije 85 godina, Đoko Jovanović zamolio je sve koji nađu neke primjedbe ili mogu dopuniti nedostatke u ovoj mini monografiji da jave njemu ili nekom od njegovih suradnika kako bi se to ispravilo u velikoj monografiji koja će uslijediti.

Okrugli stol: Nedostatak ambicije osnovni problem

Uz predstavljanje mini monografije "80 godina pulske košarke", održan je i  okrugli stol o pulskoj košarci danas i sutra na kojem su sudjelovali predstavnici, čelnici i treneri, sva tri pulska kluba, Stoje, Pule 1981 i Rockwool Pule. Bilo je tako lijepo za istim stolom vidjeti Borisa Begonju, Vladimira Korošca, Roberta Košaru, Armanda Ujčića, Mikoša Milekića, Ivana Đukića, Damira Medančića i Ivicu Bolkovića, koji su uz pomoć gradskog pročelnika za sport Erika Lukšića i predsjednika Saveza sportova Pule Milana Seada Soldatića održali okrugli stol o pulskoj košarci. Lijepo vidjeti, ali manje lijepo i čuti, barem neke od njih.

- Nikad više novca i boljih uvjeta za rad nije bilo u pulskoj košarci, ali veliki problem predstavlja nedostatan interes djece za treniranjem - rekao je trener Pule 1981 Mikoš Milekić. - Baza nam je sve tanja, nema pravog "materijala" niti na razini Pule, niti Istre.

S tim se mišljenjem nije složio Korošec.

- Smatram da ima kvalitete u omladinskom pogonu, da ima i rada s djecom, ali da se nedovoljno ulaže u trenere. Isto se tako mora postaviti strategija istarske košarke, mora se napraviti jedan jaki klub u Istri koji će biti vrh piramide. Ovako se rasipa kvaliteta. Samo tako možemo zaustaviti odljev kvalitetnijih igrača iz Pule i Istre - smatra trener omladinskog pogona Stoje, Korošec na čije se izlaganje nadovezao i trener prve momčadi, Boris Begonja.

- Danas smo u situaciji da u seniorima imamo igrače koji nisu svladali osnove košarke. Stoga oni koji rade s djecom moraju biti stručni, ali ih se mora i adekvatno plaćati. Najstručniji treneri moraju raditi s početnicima, ali ih treba i valorizirati. Prošla su vremena kad su treneri radili samo iz ljubavi prema sportubrekao je Begonja. (Roberto CAR)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter