7,23 milijuna potpisa na peticiju protiv nuklearki

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Organizatori potpisivanja peticije "Zbogom nuklearnoj energiji", kojom se do sredine srpnja želi skupiti najmanje 10 milijuna potpisa, priopcili su u srijedu u Tokiju da ju je vec potpisalo 7,23 milijuna ljudi.

Ova akcija, koju podupiru i japanski pisac, dobitnik Nobelove nagrade, Kenzaburo Oe, skladatelj i pijanist Ryuichi Sakamoto te slobodni novinar, koji je pisao o domacim aferama, Satoshi Kamata, svjedoci da 80 posto japanskih gradana želi da zemlja odustane od korištenja nuklearne energije.

I bez atomskih centrala ima dovoljno elektricne energije, to više što su moguce i još vece uštede, porucuju.

Ova inicijativa, otvorena i strancima, rezultat je nesrece u Fukushimi koju su prouzrocili potres i tsunami što su 11. ožujka 2011. potpuno razorili sjeveroistok Japana.

- Nakon te nesrece prirodni okoliš je onecišcen, a mnogi ljudi koji su živjeli u blizini centrale sve su izgubili, isticu aktivisti koji upozoravaju da je ta vrsta energije pogubna i teško se može kontrolirati.

- Osim toga, posljedice nisu ogranicene samo na okoliš u blizini centrale. Još ne znamo kako ce ta havarija utjecati na druga podrucja i ljude, napose na djecu, kažu.

U peticiji se iznosi više zahtjeva: gašenje i uklanjanje nuklearnih reaktora, obustava projekata gradnje, odustajanje od prerade nuklearnog otpada i brži prijelaz prema obnovljivim izvorima energije.

Iducih tjedana u japanskoj prijestolnici treba se održati više dogadaja koje organiziraju protivnici nuklearne energije.


Podijeli: Facebook Twiter