"72 dana" hrvatski kandidat za Oscara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Film Danila Šerbedžije "72 dana" predstavljat ce hrvatsku kinematografiju u selekcijskom procesu americke Akademije filmskih umjetnosti za nagradu Oscar za najbolji strani film.

Šerbedžijin dugometražni prvijenac izabralo je 28. rujna sedamnaestero clanova komisije Hrvatskog društva filmskih djelatnika tajnim glasanjem, s devet glasova.

Od prošlogodišnje premijere ta nagradivana crna komedija o lickoj obitelji koja preživljava na racun mirovine pokojne babe sudjelovala je na mnogim medunarodnim filmskim festivalima, a u Puli i Zadru osvojila je i nagrade publike.

Šerbedžija je film režirao prema svom scenariju, a u glavnim ulogama su Rade Šerbedžija, Krešimir Mikic, Bogdan Diklic, Mira Banjac i Dejan Acimovic.

U konkurenciji za izbor hrvatskog predstavnika za Oscara bili su još "Lea i Darija" Branka Ivande (dobio je cetiri glasa), "Josef" Stanislava Tomica (tri glasa), "Šuma summarum" Ivana Gorana Viteza (jedan glas) te "Majka asfalta" Dalibora Matanica, koji nije dobio ni jedan glas.

Tijekom daljnjeg selekcijskog procesa bit ce odabrano devet, a potom pet filmova službeno nominiranih za nagradu akademije u kategoriji najboljeg stranog filma. Dodjela Oscara, 84., održat ce se 26. veljace iduce godine u Hollywoodu.


Podijeli: Facebook Twiter