70. obljetnica formiranja bataljuna "Pino Budicin"

Polaganje vijenca uz spomenik bataljunu Pino Budicin
Polaganje vijenca uz spomenik bataljunu Pino Budicin

Brojni antifašisti i borci u Narodnooslobodilačkom ratu iz raznih krajeva Istre, Primorja, Rijeke i Trsta okupili su se na Stanciji Bembo nedaleko Bala kako bi obilježili 70. obljetnicu formiranja talijanskog bataljuna "Pino Buducin" koji se borio u sastavu 1. istarske brigade "Vladimir Gortan".

Uz obelisk na mjestu na kojem je 4. travnja 1944. prvi put postrojen bataljun, nakon 70 godina živući borci položili su vijenac i minutom šutnje odali počast poginulim i preminulim drugovima. Slavlju su nazočili Giovanni Sponza, rovinjski gradonačelnik, saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Republike dr. Ive Josipovića, istarski župan Valter Flego i predsjednik istarskog SAB-a Tomislav Ravnić.

Nakon pozdravnih riječi Edija Pastroviccchia, načelnika Općine Bale Sergio Bernich potpredsjednik istarskog Saveza udruga antifašista osvrnuo se ratni put bataljuna "Pino Buduicin", na ljude, većinom Talijane, željne slobode koji su sa Stancije Bembo prije 70 godina krenuli u borbu protiv fašizma.

"Antifašizam je borba za vrijednosti, a osobito danas kada se suočavamo s novim prijetnjama kojima pojedinci pokušavaju nametnuti svoje interese na štetu šire zajednice rekao je Sponza. Dodajući kako danas nakon 20 godina neovisnosti Hrvatske, nakon saborske Deklaracije o antifašizmu neki smatraju kako je zvijezda petokraka jedan od većih problema Hrvatske iako je pod tom zvijezdom poražen fašizam.

Međutim ovdje nema mjesta političkoj destrukciji već nastojanjima da se konkretnim mjerama pronađu najbolja rješenja za izazove vremena. Istra i Istrani doprinijeli su slobodi, miru i demokraciji u Hrvatskoj u Narodnooslobodilačkom i Domovinskom ratu.

Predsjednik RH koji me odabrao za svog izaslanika na današnjoj svečanosti rekao je: Istra je putokaz i mjesto u kojem svi, bez obzira na vjeru i naciju mogu živjeti u prijateljskom okruženju", rekao je Sponza i zaključio kako je ova proslava sjećanje na ljude vođene idejom kako se treba boriti za bolji i pravedniji svijet.

Tomislav Ravnić podsjetio je kako je formiranje bataljuna "Pino Buducin" dokaz convivenze i fratellanze, koju danas negiraju i neki naši intelektualci. Talijanima, Hrvatima i Slovencima na ovim prostorima fašizam je bio neprijatelj, stoga su oni zajedničkom borbom protiv fašizma stvorili preduvjete za brisanje povijesne traume ovih naroda.

Ravnić je upozorio na recidive fašizma, koji su stalno prisutni u Hrvatskoj, protiv kojih se stalno treba boriti i tako osigurati jednaka prava svima.

"Slobodu nam nitko nije poklonio, već se fašizmu, uz velike žrtve suprotstavio naš narod, Hrvati, Talijani i Slovenci", istakao je župan Flego. Posebno ističući zajedništvo zahvaljujući kojem su izborene vrijednosti kojima se i nakon 70 godina ponosimo.. Osvrnuvši se na aktualni trenutak dodao je kako se i dalje treba boriti za naš zavičaj, a time i domovinu Hrvatsku naglasivši kako regionalne jedinice moraju imati veću kontrolu nad društvenim ekonomskim i političkim procesima na svom terenu jer ih najbolje poznaju. U tom smislu zahvalio je svom prethodniku, nazočnom Ivanu Jakovčiću, uvjeren da će Istra uskoro imati europarlamentarca koji će antifašističke vrijednosti braniti i u Europskom parlamentu. (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter