7 zlatnih medalja za sireve Stancije Kumparička

Kozji sir sa šafranom Stancije Kumparička proglašen šampionom kvalitete
Kozji sir sa šafranom Stancije Kumparička proglašen šampionom kvalitete

Na 13. izložbi hrvatskih ovčjih i kozjih sireva održanoj u Trogiru Stancija Kumparička osvojila je najvrjednije priznanje - "Šampion kvalitete" u kategoriji svježih sireva. Ovu su titulu osvojili sa svježim sirom od kozjeg mlijeka s dodatkom istarskog šafrana koji su nazvali "Pucadurá".

Ovo je samo jedna od sedam zlatnih medalja kojima su nagrađeni u Trogiru, a ostala su im priznanja donijeli kozja skuta, feta sir, svježi laktični sir naziva "Cumparisca", svježi sir s crnim paprom "Papar Felix II", zatim polutvrdi kozji sir "IŠUI", a zlatan je i kozji sir okupan u teranu neobičnog imena "77HAI22". Ovime je Kumparičkin tim koji se bavi proizvodnjom kozjeg mlijeka, sireva i ostalih proizvoda dokazao da se u Istri rade vrhunski sirevi.

Sirevi Stancije Kumparička odavna su prepoznati i nagrađivani. Koze na Kumparički pasu na ekološki čistim pašnjacima punim aromatičnog bilja koji se protežu na 60 hektara zemlje između Mutvorana i Krnice, na istočnoj obali Istre.

Proizvodi s Kumparičke rađeni su isključivo iz nepasteriziranog mlijeka. Paletu stalnih proizvoda čine skuta, svježi laktični sireve i polutvrdi sirevi, a novi proizvodi, koji se mogu kupiti i na pulskoj tržnici, jesu sirutka, namazi od kozjeg sira te svježi jogurt u pakiranju od 0,25 i 0,50 litara. (Patricija SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter