7. rodendan uz blues rock session

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Punih sedam godina, svakog ponedjeljka, iz studija Radija Pule u eter se javlja Miodrag Macura, poznatiji kao Mimi King, sa svojom emisijom Blues Cafe. A da ne bi sve ostalo na reproduciranju vec snimljene glazbe, on se pobrine svake godine te u suradnji s Radiom Pula organizira "rodendanske" koncerte.

Sinoc je tako proslavljen sedmi rodendan Blues Cafea koncertom u caffe baru Bass, gdje su nastupile grupe Double Dose, VIS The Thunderbirds s gostima Matijom i Krešom Mileticem i Junkers5, a koncert je emitiran uživo na valovima Radio Pule.

Macura, frontman jedinog pulskog blues banda Double Dose, zaljubljenik je u blues glazbu i njene podžanrove, stoga je ova obljetnicka svirka bila prigoda i da nam kaže ponešto o statusu ovog žanra danas, koji je dovoljno popularan da se uvukao u mainstream. Ipak, emisija "Blues Cafe" jedna je od rijetkih specijaliziranih emisija posvecena iskljucivo bluesu u hrvatskom radijskom eteru.

- U Hrvatskoj danas djeluje nemali broj blues bandova i solo izvodaca, te se može slobodno reci da postoji hrvatska blues scena, što pokazuje broj registriranih clanova u Hrvatskim blues snagama (Croatian Blues Forces) i blues festivali koji se organiziraju kod nas. Problem u organizaciji takvih festivala jedino je financijski, te se zbog toga ne mogu pozivati velika imena iz svjetske blues scene, ali za svaku pohvalu je i organiziranje manjih blues partyja na lokalnoj razini. Izdvojio bih Blue Sax seriju koncerata na kojima se predstavila vecina hrvatskih blues snaga, kao i Zagreb International Blues Festival. Polako ali sigurno dolazi vrijeme kad ce takvih festivala i dogadanja biti sve više, kaže Macura.

U cafe baru Bass sinoc se okupio poprilican broj Puljana, a neki su komentirali i da je odlicno što se u Puli dogada koncert ponedjeljkom. Nakon "službenog" dijela koncerta kada su predstavljeni klasici bluesa raznih izvodaca te autorske skladbe grupe Junkers5, a koji je emitiran na Radio Puli, svirka se nastavila u opuštenom jam sessionu, u kojem su sudjelovali svi clanovi navedenih bendova, a i podosta okupljenih pulskih glazbenika. (M. PERCAN)


Podijeli: Facebook Twiter