7 ozlijedenih u gašenju požara na nuklearnoj podmornici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sedam osoba ozlijedeno je u gašenju požara na nuklearnoj podmornici u Murmansku koji je pod kontrolom, objavile su u petak ruske vlasti.

Glasnogovornik ministarstva obrane je objavio da je požar na trupu nuklearne podmornice pod kontrolom, ali još ne i ugašen te da nije zabilježeno nikakvo radioaktivno curenje dok se dio posade još nalazi na plovilu.

"Dio posade još je u podmornici i stalno kontrolira parametre temperature i ugljicnog dioksida. Sedam osoba hospitalizirano je ali zdravstveno stanje ozlijedenih ne izaziva zabrinutost", kazao je glasnogovornik ministarstva obrane. Prethodni podaci govorili su o devetero ozlijedenih.

Razina radioaktivnosti na lokalitetu Rosljakovo, mjestu požara podmornice, u normalnim je okvirima i ne predstavlja "prijetnju za stanovništvo", objavila je u petak regionalna podružnica ministarstva za izvanredna stanja. Pristup gradu dopušten je samo uz dozvolu.

Požar je izbio u cetvrtak na drvenim skelama postavljenima oko trupa podmornice koja se potom zapalila.

Podmornica K-84 Ekaterinburg klase Delta može nositi 16 balistickih projektila, svaki s cetiri bojne glave. S te je podmornice u srpnju probno ispaljen balisticki projektil R-29RM Sineva iz Barentsova mora.

Vjeruje se da je požar u remontnome zavodu u Rosljakovu, jednom od glavnih brodogradilišta ruske sjeverne flote, 1.500 kilometara sjeverno od Moskve, izbio kad se zapalila drvena skela dok je podmornica bila u suhome doku. Snimke požara, ranije objavljene na lokalnoj televiziji prikazale su golem stup dima nad remontnim zavodom u Murmansku na sjeveru Rusije.

S plamenom buktinjom koja se po izjavama svjedoka dizala deset metara u zrak borilo se više od sto vatrogasaca.

Najgora podmornicka nesreca postsovjetske Rusije dogodila se u kolovozu 2000. kad je u Barentsovu moru potonula nuklearna podmornica Kursk i s njom svih 118 clanova posade.


Podijeli: Facebook Twiter