7 milijuna manje od poreza na dohodak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovogodišnji gradski proracun u iznosu od 315,5 milijuna kuna usvojen na sjednici Gradskog vijeca sredinom prosinca prošle godine u prvih šest mjeseci ove godine nije pretrpio štetu. Odnos prihoda i rashoda još uvijek na pozitivnoj strani drži sto tisuca kuna.

Medutim, evidentno je da ce se gradska blagajna zbog gospodarske krize, koja se za proracun ponajviše odražava na prihode od poreza na dohodak i investicije, odnosno komunalni doprinos, naci na velikim iskušenjima do kraja godine.

Zabrinjavajuc je podatak koji se odnosi na dohotke Puljana.

- U prvih šest mjeseci ove godine nastavlja se smanjenje ostvarenja prihoda od poreza na dohodak. Samo prihodi od poreza i prireza na dohodak od nesamostalnog rada manji su za 6,9 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje lani, a u odnosu na isto razdoblje 2009. za cak 9,8 milijuna kuna, istice Danijel Feric, procelnik Upravnog odjela za financije i samoupravu.

Rezultat je to gospodarske situacije, ali i izmijenjenih zakonskih propisa od srpnja 2010. koji su išli na štetu jedinica lokalne i regionalne samouprave, a da pritom nije nicim kompenziran taj manjak, dodaje.

Takoder, zbog gospodarske situacije manje je bilo zainteresiranih investitora te su manje ostvareni prihodi od komunalnog doprinosa za 2,3 milijuna kuna, istice Feric. Napominje da ce se sve jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj naci u teškoj situaciji do listopada 2011. buduci da ce se gradanima isplatiti povrat poreza, ukljucujuci olakšice koje su bile na snazi u prvih šest mjeseci 2010., a smanjenje od poreza na dohodak zbog izmjena poreznih stopa i osnovica bit ce prisutno tijekom cijele godine.


Podijeli: Facebook Twiter