69. obljetnica formiranja bataljuna "Pino Budicin"


U organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista grada Rovinja i Istarske županije danas je na Stanciji Bembo svečano obilježena 69. godišnjica formiranja talijanskog bataljuna "Pino Budicin" koji je za vrijeme NOB-a djelovao u sustavu 1. istarske brigade "Vladimir Gortan".

Svečanost je, nakon što je rovinjska Limena glazba izvela državnu i istarsku himnu započela pozdravom Edija Pastrovicchia, načelnika Općine Bale, a uslijedilo je, uz minutu šutnje za preminule borce bataljuna, i polaganje vijenaca na spomen-obilježje.

Brojnim posjetiteljima prvi se puta obratio predstavnik ANPI-ja, Negro Simone iz Pordenona te Robeto Birsa, potpredsjednik ANPI-ja, Udruge partizana iz Trsta, koji je izrazio zahvalnost antifašistima koji su na vrijeme zaustavili čudovište koje je htjelo zagospodariti kontinentom. Njegov pozdrav na hrvatskom "smrt fašizmu, sloboda narodu" izazvao je ovacije prisutnih.

Giovanni Sponza, gradonačelnik Rovinja i saborski zastupnik, također se zahvalio prisutnima koji su, kako je naglasio, stvorili temelje dobrog puta koji mi danas baštinimo - a to je put dijaloga, mostova suradnje i boljitka.

- Sve što Istra danas ima stvarale su brojne generacije. Sve što imamo stvorili smo sami, rekao je među ostalim Sponza. Predsjednik Talijanske unije i zastupnik u Hrvatskom saboru Furio Radin osvrnuo se i na dvojezičnost, koju su nam također u baštinu ostavili partizani i o kojoj danas ljudi u Istri razmišljaju kao o nečemu što je samo po sebi razumljivo.

Valerio Drandić je apostrofirao činjenicu da je Stancija Bembo bila i ostala simbolom antifašističke borbe te podsjetio da će već sljedeće godine, na svoju 70. obljetnicu ova manifestacija ući u Europsku uniju, zajednicu utemeljenu na vrijednostima antifašizma. Brigadir Marijan Mužina, pozdravio je prisutne ispred Udruge veterana Domovinskog rata te se zahvalio okupljenim antifašistima, kao i veteranima Domovinskog rata, na činjenici što je danas u svojoj, a ne nekoj tuđoj državi.

Predsjednik SAB-a Istarske županije i potpredsjednik SAB-a Hrvatske Tomislav Ravnić naglasio je da je Stancija Bembo kultno mjesto upisano zlatnim slovima u našu povijest. Također, u svom se obraćanju prisjetio lika i djela Josipa Broza Tita čija je politika rezultirala svim ljudskim i moralnim vrijednostima - od suživota, tolerancije, zajedništva do mira i dobrosusjedskih odnosa.

U bogatom programu, uz članove Limene glazbe nastupili su i brojni izvođači - KUD "Marko Garbin", zbor umirovljenika "Nuvola"

mladi pjevači Zajednice Talijana pod vodstvom Bibe i Vlade Benussija, a prigodne su pjesme kazivale Vesna Milan, Marija Sošić, Đorđina Janko i Đulija Dušić. Sve je okončano, kao i obično, partizanskim ručkom. (Napisala i snimila N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter