67 godina od pazinskih odluka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Na današnji dan, 13. rujna 1943. Okružni narodnooslobodilacki odbor za Istru donio je povijesne odluke o sjedinjenju Istre s maticom zemljom - Hrvatskom.

Usvojen je proglas u kojem je stajalo da nepokoreni Hrvati nisu htjeli postati poslušno roblje, cime su pokazali visoku razinu nacionalne svijesti i dokazali da je Istra hrvatska zemlja i da ce to ostati", naglasio je gradonacelnik Renato Krulcic na svecanoj sjednici pazinskog Gradskog vijeca održanoj u povodu 67. obljetnice pazinskih odluka o sjedinjenju Istre s domovinom.

Podsjecajuci na povijesna dogadanja, rekao je, kako je borba protiv fašizma bila teška i dugotrajna, a rasplamsala se nakon talijanske kapitulacije u rujnu 1943. Sveopcem narodnom ustanku Istrana prethodio je labinski, prvi oružani otpor fašizmu na europskom tlu, zatim pobuna seljaka Proštine i žena Tinjanštine, te pobunjenicki hici Gortanovaca kod Berma.



U donošenju povijesnih, sudbonosnih odluka za Istru sudjelovali su radnici, seljaci, te svecenici, ucitelji i odvjetnici koji su donijeli odluku za svoju, a gledajuci današnjicu i našu dobrobit, dodao je Krulcic. Te su odluke potvrdene na sjednici sveistarskog sabora 25. rujana 1943., a kasnije su ih potvrdili ZAVNOH i AVNOJ. U spomen na taj dogadaj Sabor RH je 2005. 25. rujan proglasio spomendanom RH, a Istarska županija taj dan slavi kao Dan županije.

Dogadaji i velikosrpska agresija s pocetka 1990-ih podsjecaju na dogadaje iz 1943., rekao je Krulcic i dodao da se tada u Pazinu formiraju postrojbe 154. brigade Hrvatske vojske koje su pomogle ponovnom stjecanju slobode okupiranim krajevima Hrvatske.

"S povijesne distance gledano Narodnooslobodilacka borba i Domovinski rat povijesni su temelj hrvatske državnosti, a na žrtve i razaranja iz tih vremena ne možemo ostati ravnodušni", rekao je Krulcic.

Prije svecane sjednice delegacija gradskog vijeca i UAB-a, u kojoj su bili Renato Kalac, predsjednik vijeca, Bruno Rabar i Josip Slokovic, postavila je vijenac na zgradu (danas vrtic Olge Ban) u kojoj je 13. rujna 1943. Okružni narodnooslobodilacki odbor za Istru, nakon 25 talijanske okupacije i više od 20 godina fašistickog terora, objavio prikljucenje matici zemlji i ujedinjenje s ostalom hrvatskom bracom.


Podijeli: Facebook Twiter