65 kuna za vodu, a 85 za porez i naknade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na racunu za vodu jedna je citateljica uocila da izdvaja sredstva i za Herculaneu iako tom poduzecu redovito placa odvoz smeca. Ona je za potrošenih 11 kubika vode trebala platiti 80-ak kuna s obracunatim PDV-om, ali je konacni racun Vodovoda gotovo dvostruko veci i iznosi 150 kuna. Na racunu se našla naknada za Hrvatske vode, i to za korištenje i za zaštitu voda, po desetak kuna. Potom naknada Istarskom vodozaštitnom sustavu u visini od 11 kuna - namet koji je uvela Istarska županija, ali i namet Grada Pule za izgradnju sustava odvodnje u visini od 17 kuna te namet za Herculaneu u visini od 22,5 kuna.

Direktor Vodovoda Aurelio Buic objašnjava: "Naknada koja je oznacena pod šifrom '18 - Pula Herculanea d.o.o.' oznacava odvodnju, odnosno kanalizaciju i mi tu uslugu vršimo za Herculaneu. Nismo je dodatno pojašnjavali jer je to tako vec duže od deset godina i mislili smo da potrošaci znaju zašto to izdvajaju. Naime, kanalizacija se obracunava za fizicke osobe po kubiku potrošene vode i zato se to nalazi na našem racunu za vodu. Uplacena sredstva prosljedujemo direktno Herculanei. Naplacivali smo i za pravne osobe, ali sada to obracunava i naplacuje sama Herculanea na temelju izvještaja o potrošnji vode koje im mi dajemo. Nadalje, za Vodnjan, Fažanu, a od ovog mjeseca i za Medulin, na racunima za vodu njihovih žitelja nalazi se i naknada za projekt Jadran, a isto to, ali pod drugim imenom 'za izgradnju sustava odvodnje' naplacujemo i za gradane grada Pule. To su sredstva za izgradnju sustava odvodnje i ta sredstva uplacujemo izravno u proracune, a Grad Pula, konkretno, prosljeduje ih iz proracuna Herculanei".

Na upit placaju li te naknade za odvodnju i za izgradnju sustava odvodnje svi korisnici bez obzira na to imaju li kanalizaciju ili ne, odgovara potvrdno pojašnjavajuci da se radi o ulaganju u buducnost, u izgradnju kanalizacije.


Podijeli: Facebook Twiter