65 godina vodnjanske Zajednice Talijana

Svečanost na Narodnom trgu pratila je brojna publika (P. LUKEŽ)
Svečanost na Narodnom trgu pratila je brojna publika (P. LUKEŽ)

Svečanost obilježavanja 65. obljetnice postojanja i djelovanja Zajednice Talijana Vodnjana priređena je sinoć na vodnjanskom Narodnom trgu te u palači Bradamante, sjedištu Zajednice. Obilježavanju godišnjice prisustvovali su brojni gosti i uzvanici iz Hrvatske i Italije, a među njima su bili predstavnici Istarske županije, Grada Vodnjana Talijanske unije, tršćanskog Narodnog sveučilišta.

O povijesti i aktivnostima Zajednice Talijana Vodnjana govorio je domaćin, njen predsjednik Livio Belci. Naime, 1948. godine Giovanni Demarin i Antonio Gorlato osnovali su Circolo italiano di cultura "Lorenzo Forlani" - Talijansko kulturno društvo "Lorenzo Forlani". Kao Comunita degli Italiani di Dignano-Zajednica Talijana Vodnjan, ovo udruženje djeluje od 1971. godine, neposredno poslije 14. skupštine Talijanske unije Istre i Rijeke.

- Masovni egzodus nakon drugog Svjetskog rata značajno je smanjio prisutnost lokalne talijanske zajednice, rekao je Belci u govoru izrečenom na talijanskom i hrvatskom jeziku.. No, kako je istaknuo, u malim gradovima poput Vodnjana oduvijek je postojala volja za očuvanjem kulturnih posebnosti kroz zajednice, vrtiće i škole. Brojne aktivnosti i manifestacije koje organizira Zajednica potpomažu Talijanska unija te Grad Vodnjan, koji im je 2005. poklonio palaču Bradamante, obnovljenu uz financijsku pomoć talijanske Vlade. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju i vodnjanska Zajednica Talijana ima nove mogućnosti za rast i razvoj što je bogatstvo u multikulturnoj sredini poput Vodnjana, zaključio je.    

U kulturno-umjetničkom programu koji je uslijedio na Narodnom trgu nastupili su Gradska limena glazba "Amici della musica" te zbor A.I.D.A. iz Muggie, Zbor Alabarda-Unicredit iz Trsta te Mješoviti zbor vodnjanske Zajednice Talijana. 

Uoči događanja na trgu, u galeriji Loggia svečano je otvorena izložba šestero vodnjanskih umjetnika: Alessandra Andreanija, Antonija Palina, Lilije Batel, Franca Manzina, Eligia Giacomettija i Odina Fiorantija. Izložbu su svečano otvorili Belci i dogradonačelnica Vodnjana iz redova talijanske nacionalne manjine Rosanna Biasiol-Babić.

U atriju palače Bradamante prvo ovogodišnje, specijalno izdanje časopisa "La Trifora" koje je posvećeno ovoj važnoj obljetnici talijanske zajednice predstavila je njegova urednica Cristina Demarin. Izdanje, među ostalim, donosi članke o kulturno-umjetničkim aktivnostima, povijesne epizode razvoja Vodnjana te izvješća o aktivnostima talijanske skupine vodnjanskog Dječjeg vrtića "Petar Pan" i učenika Osnovne škole Vodnjan. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter