62.PFF: Film koji se "gleda ušima"

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Ovo je hibridan, hermetičan, prije svega art film. Riječ je o dugometražnom eksperimentalnom filmu, no nazvali smo ga hibridnim jer s eksperimentalnim ne bi ušli na Pulski filmski festival, rekao je u četvrtak nakon dnevne press projekcije redatelj filma "Rakijaški dnevnik" Damir Čučić, autor koji je prije tri godine osvojio Veliku Zlatnu arenu za film "Pismo ćaći".

"Rakijaški dnevnik" vizualna je rekonstrukcija audiosnimaka (diskovi s 300-tinjak sati materijala) Marija Habera, profesionalnog tonskog snimatelja i predanog ilegalnog proizvođača rakije, koji je preminuo prošlog ljeta. Njegova kuća u centru Samobora bila je svojevrsni rakijaški hram u koji je na degustaciju rakija i likera, ilegalno proizvedenih u vlastitom podrumu, često pozivao prijatelje i prijateljice, snimajući godinama živopisne razgovore i zvukove u kući i oko fermentora alkohola. Braneći ilegalnost, Čučić je u uvodu prilično neuvijeno, iako u polušali, rekao: "Ne znam kako inače sručiti ove debile s vlasti kojima dirigiraju ovi sa Zapada".

Zbog audio snimaka, "Rakijaški dnevnik" nazvan je filmom koji se 'gleda ušima'. - Mario Haber naučio me da moram biti ponizan i voljeti ono što radim. Uvijek ću ga potpisivati kao koscenarista zbog dubokog traga koji je ostavio u mom radu. Bio je, prije svega, anarhist, ali i performer, prvi proizvođač vibratora na ovim prostorima. Nije bio dugotrajan, ali je bio vrlo uzbudljiv, rekao je Čučić.

Smještajući Habera u underground, kazao je: "On se davno odcijepio od Republike Hrvatske". Haberov poetski izraz, njegovo lijeno vrijeme i njegova čarobna samoborska građanska vila čine temelj ovog filma. Direktor fotografije Boris Poljak kazao je da su u komornom prostoru te kuće primijenili desetak snimateljskih postupaka, dok su vizualni efekti čisto hrvatski proizvod, kao i rakija.

Oblikovatelju zvuka Martinu Semenčiću, kako je rekao, Haber je bio najbolji prijatelj, a kad je glazba u pitanju, zajedno su najviše slušali Treći program Hrvatskog radija, a na ove njegove riječi, jednoj urednici ovog radija oteo se strasni uzvik: "Bravo!". "Kisik, dušik" novi je Čučićev film koji će biti dovršen idućeg proljeća, no bit će srednjometražni film. - Haber je bio i moj menadžer. On je predviđao da će se filmovi distribuirati na internetu, i da za tu publiku film treba trajati 40, najviše 45 minuta, zaključio je Čučić. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter