62. PFF: Presica ekipe filma "Takva su pravila"

Ekipa filma "Takva su pravila" (Snimio Neven LAZAREVIĆ)
Ekipa filma "Takva su pravila" (Snimio Neven LAZAREVIĆ)

Na konferenciji za novinare na festivalskom otoku danas se predstavila ekipa filma "Takva su pravila", a riječ je o hrvatsko-francusko-srpsko-makedonskoj koprodukciji u režiji Ognjena Sviličića. Emir Hadžihafizbegović nagrađen je na festivalu u Veneciji prošle godine za najbolje glumačko ostvarenje za glavnu ulogu u tom filmu, a u Varšavi je Sviličić nagrađen za najboljeg redatelja. To je, kako je podsjetio Boško Picula na konferenciji za novinare, samo dio nagrada koje je dobio ovaj film.

- Bio sam na jako puno festivala s ovim filmom, i raduje me da je priča svugdje prepoznata, iako je specifična za Zagreb, ljudi su to shvatili i doživjeli kao svoj film. Film je donekle inspiriran pričom o Luki Ritzu, ali rekao bih da je to prije kompilacija događaja i nezgoda, kazao je Sviličić. Emir Hadžihafizbegović rekao je da su mu u prvoj klapi ovoga filma rekli da sliči na Ibru, lik oca kojeg je tumačio u nagrađivanom filmu "Armin", no da je to posve drukčija uloga. - Desilo mi se nekoliko puta da moram glumiti oca, ali svaki put pristupim drukčije takvoj ulozi. Imali smo vrlo dobre uvjete tijekom snimanja filma, ne znam što su to holivudski uvjeti, ali mi smo imali vrlo dobre uvjete. Cijela ekipa na snimanju bila je vrlo važna, eto, kada je preminuo vozač koji me svaki dan vozio na set, osjećao sam se kao da mi je umro netko od najbližih.

Hrvoje Vladisavljević koji glumi u filmu pretučenog sina Tomicu, rekao je da ne zna od kuda polazi to nasilje, općenito gledajući, da je to više stvar psihologije, no da se mjesecima pripremao u sestrinoj sobi za ulogu te da je smršavio 13 kilograma i pustio kosu. - Jeo sam jedan obrok dnevno, i to manji obrok, vježbao, a mnogi su me pitali što sam to jeo da sam smršavio. Jeo sam sve ono što bi mi stara pripremila, samo upola manje, kazao je Vladisavljević. Veronika Mach, koja glumi Teu, veli da je mladim glumcima, a ona je završila prvu godinu glumačke akademije, bio jako važan i poticajan rad s profesionalnim iskusnim glumcima. I producenti su izrazili zadovoljstvo ovim filmom i njegovim prijemom kod publike, a u Francuskoj će biti prikazan bez sinkronizacije, jer tako se prikazuju autorski filmovi. Vanesa BEGIĆ Snimio Neven LAZAREVIĆ

Ovacije Ivi Gregureviću

U Areni je ovacijama publike ispraćena dodjela nagrade "Fabijan Šovagović", koju je dobio veliki glumac Ivo Gregurević. Nagradu su mu uručili Anja Šovagović- Despot i u ime Hrvatskog društva filmskih redatelja Danilo Šerbedžija. Gregurević se zahvaljujući na nagradi prisjetio svog velikog uzora Šovagovića, rekavši da Šovo "sada sigurno ovo gleda i smije se sa svoje zvijezde".


Podijeli: Facebook Twiter