6.000 posjetitelja na festivalu samoniklog bilja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Festival samoniklog bilja, koji je od 28. travnja do 1. svibnja organizirala opcinska Turisticka zajednica, u potpunosti je opravdao svoj naziv: poklopili su se najpogodniji trenutak u godini i vremenski uvjeti te lokacija i organizacija sadržaja koji su budili zanimanje posjetitelja, njih oko šest tisuca iz Istre i Primorsko-goranske županije.

U Istri, a i šire, nema pogodnije opcine za ovakvu priredbu buduci da Kršan ima gore, more i Cepicko polje, a sve to se nalazi na udaljenosti manjoj od pet kilometara.

- S obzirom na to da imamo puno šparuga, prethodnih godina promovirali smo njih, ali uvidjeli smo da možemo i moramo promovirati i ostalo samoniklo bilje te se tako brendirati i uvrstiti na kartu kao opcina samoniklog jestivog bilja, kaže direktorica TZ-a Patricija Zanketic.



Trodnevni program sastojao se od predavanja, izložbe pripravaka i gastronomske ponude na bazi samoniklog bilja, radionice pokaznog branja, škole preživljavanja u prirodi i radionice primjene aromaticnih ulja. Najveci interes vladao je za radionicu branja koju je na livadama oko opcinskog središta vodio Franko Zgrablic, travar iz Sv. Petra u Šumi.

Veliki broj interesenata doslovno mu nije davao predaha postavljajuci pitanja kako se koja biljka zove i za što se primjenjuje. Medu njima se nalazila i Andreja Brunjak iz Rebica u opcini Barban, koja je pravo sudjelovanja osvojila u nagradnoj igri Glasa Istre.

- Živim na selu i stalno sam u prirodi, zato me to zanimalo. Puno tih biljaka covjek poznaje, ali ne zna kako se zovu, prolazi pored njih ili gazi po njima, a ne zna da su ljekovite i da se mogu korisno primijeniti, kazala nam je.

Prema uputama Tatjane Milakovic, voditeljice centra za profesionalnu aromaterapiju Smilje u Cavlima, spravila je dozodorans od lavande i kremu za piling od lavande i metvice.

Nepravedno je izdvajati nešto iz obilne ponude biljnih pripravaka i jela koji su se nudili pod šatorom na Pristavu. Možda rezance s medvjedim lukom, koje proizvodi obitelj Sokic iz Cernika kod Požege, ili menije koje je iskljucivo od samoniklog bilja prema starinskim receptima kreirala obitelj Šišovic iz Potpicna. Medu inim njihovim delicijama moglo se uživati i u namazu od bagremovih cvjetova.

O temama kao što su branje, pripremanje, svojstva i utjecaj na zdravlje pojedinih biljaka te o ekološkoj proizvodnji ljekovitog i aromaticnog bilja više se moglo saznati na predavanjima. Skrovita Vila Luka u Kožljaku bila je mjestom održavanja radionice primjene aromaticnog bilja lavande, kadulje i ružmarina.

Na obroncima Plominske gore održavala se škola preživljavanja u prirodi pod vodstvom Borisa Stermotica iz Pule, osnivaca Extreme Survive, prve takve škole u Hrvatskoj. Otišli su u subotu ujutro, a vratili se u isto vrijeme u nedjelju.


Podijeli: Facebook Twiter