60. Pula: Predstavljen međunarodni program Europolis

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Festival koji već punih šest desetljeća čini Pulu gradom filma, Festival igranog filma u Puli, u ovogodišnjem će jubilarnom izdanju od 13. do 27. srpnja predstaviti pozamašan niz premijera u međunarodnom programu. Jučer je neke od tih naslova predstavio umjetnički ravnatelj Festivala Zlatko Vidačković, sretan što će "prijatelj festivala" biti Europska unija, a iduće Češka. Konferencija za novinare održana je, prikladno, u Europskom domu.

- Hrvatska ulazi u Europsku uniju 1. srpnja, a 13. srpnja na pulskom Kaštelu počinje međunarodni program Europolis. Festivalska publika pokazuje sve veće zanimanje za europske filmove, osobito one iz zemalja Europske unije, koji svojim raznovrsnim žanrovima idealno programski nadopunjuju Nacionalni program i pružaju odmak od svakodnevice koja je snažno zastupljena u hrvatskim ostvarenjima, istaknuo je Vidačković.

Za trajanja festivala, na Kaštelu i u kinu Valli, dugometražnim i kratkim igranim filmovima publici će se predstaviti kinematografije svih 27 zemalja članica EU-a.

O žanrovskoj raznolikosti svjedoči i popis stranih premijera, koji još uvijek nije kompletiran (druga polovica Međunarodnog programa bit će objavljena nakon festivala u Cannesu), a koji čine francuski triler "U kući" (Dans la maison) Françoisa Ozona koji ima Grand prix u San Sebastianu i nagradu kritike FIPRESCI u Torontu, zatim talijanska drama "Ja i ti" (Io e te) Bernarda Bertoluccija, njemački povijesni film "Ludwig II." redateljice Marije Noelle i redatelja Petera Sehra, a koji govori o bavarskom prijestolonasljedniku koji ne uspijeva ispuniti očekivanja političke elite i zbog osebujnosti biva svrgnut.

Tu je i britanski triler "Žrtveno janje" (Scapegoat) Charlesa Sturridgea - to je nova ekranizacija romana Daphne Du Maurier "Rebecca" koji je 1959. ekranizirao Robert Hammer s Alecom Guinessom i Bette Davis u glavnim ulogama; potom talijanska ljubavna drama "Najbolja ponuda" (La migliore offerta) Giuseppea Tornatorea o traženom voditelju aukcija kojeg tajanstvena mlada žena izbaci iz uređene životne rutine te francusko-talijanski kriminalistički triler "Stražar" (Le guetteur) Michelea Placida, koji govori o napetoj policijskoj potjeri za zloglasnom bandom pljačkaša banaka.

Također, otkriveni su strani naslovi iz kratkometražnog programa, njih sedam, te tri filma iz Pulice, programa matineja za djecu: francusko-belgijska animirana pustolovina "Ernest i Celestine" redatelja Benjamina Rennera, latvijska obiteljska drama "Mama, volim te" (r. Janis Nords, nagrađen na ovogodišnjem Berlinaleu) te danska animirana avantura "Veliki medvjed" (r. Esben Toft Jacobsen).

- I ove godine dogovorena su gostovanja tog programa na Dubrovačkim ljetnim igrama, ljetnoj pozornici Art-kina Croatia u Rijeci, Ljetnom kinu Tuškanac i u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, ističe Vidačković.

Iako nas od jubilarnog šezdesetog festivala u Puli dijele mjeseci, promidžbena kampanja već se aktivno provodi, neobičnom multimedijalnom akcijom "Zaželi". Predstavila ju je ravnateljica festivala Zdenka Višković-Vukić. (M. HRGOVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter