60 posto odraslih ima prekomjernu težinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagrebacki gradski ured za zdravstvo i branitelje u suradnji s Udrugom za prevenciju prekomjerne težine obilježilo je Europski dan debljine okruglim stolom "Magija debljanja - zašto i kako se deblja" na kojem je istaknuto da u Hrvatskoj prekomjernu tjelesnu težinu ima 60 posto odraslih i 19 posto djece.

Predsjednik Hrvatskog društva za debljinu dr. Mirko Koršic istaknuo je da u Hrvatskoj 60 posto odraslih ima prekomjernu tjelesnu težinu, a njih 20 posto je debelo. Naglasio je da prekomjernu tjelesnu težinu ima 19 posto djece, a sedam posto ih je debelo. Kao glavne uzroke naveo je genetiku, ubrzani stil života, socioekonomske i kulturološke cimbenike.

- Osamdesetih godina nastao je trend debljanja u Europi, otkada je dostupna jeftina, loša i visokokaloricna hrana sa slabim nutritivnim kvalitetama, rekao je Koršic. Dodao je da su prepoznavanje uloge debljine i s njom povezanih bolesti, kao što su šecerna bolest tipa 2, kardiovaskularne i maligne bolesti, najvažnija karika za pocetak prevencije i lijecenja debljine.

Predsjednik Hrvatskog lijecnickog zbora dr. Željko Metelko upozorio je da je debljina osobni luksuz i javni trošak te da vodi skracenju života i bankrotu zdravstvenog sustava.

- Sve pocinje s prvom suvišnom žlicom hrane ili caše pica, a završava skracenjem životnog vijeka za oko osam i pol godina, rekao je.

Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipovic podsjetio je da je agencija prije nekoliko mjeseci od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta dobila zadacu napraviti kurikulum zdravstvenog odgoja u kojem ce, rekao je, važno mjesto imati modul "Zdravi život" u okviru kojeg je zdrava prehrana, tjelesna aktivnost, osobna higijena i mentalno zdravlje.

Psihijatar Veljko ?ordevic naglasio je da je nužno povecati tjelesnu aktivnost od najranijih dana te mijenjati životne navike, a kronicni stres istaknuo kao uzrok prekomjerne konzumacije hrane.


Podijeli: Facebook Twiter