60. PFF: Minimalne ekspresije, projekcije i katarza

Ekipa filma "Hitac"
Ekipa filma "Hitac"

Festival igranog filma u Puli polako se privodi kraju, a na današnjim konferencijama za novinare u Circolu predstavile su se ekipe filmova "Hitac" Roberta Orhela, "Projekcije" Zrinka Ogreste te "Krugovi" Srdana Golubovića.

"Hitac" je prvi dugometražni film Roberta Orhela koji je kazao da je na njemu radio dugi niz godina te da je sam scenarij prošao više verzija.

- Na kraju je konačna verzija bila moja, a mislim da je bila osma po redu. Zadnju sam verziju pisao s kompletnom glumačkom ekipom na pameti. Zajedno smo radili na scenama i dijalozima pa možemo reći da su i oni bili scenaristi, kazao je Orhel.

Ecija Ojdanić je kazala da je suradnja s Orhelom dobra ne samo zbog toga što su muž i žena već zato što je on redatelj koji izuzetno drži do glumaca.

Glumica Iva Babić je kazala da je njena uloga bila zahtjevna u emotivnom smislu te da je bilo kompleksno emocije prenijeti s minimalnim ekspresijama, dok je producentica Ankica Jurić Tilić napomenula da im je nakana bila da publika zavoli junakinje filma i izađe iz kina zadovoljna.

Za svoje "Projekcije" redatelj Zrinko Ogresta je kazao da je u smislu postupka i pristupa to njegov najdelikatniji film do sada.

- Štreber sam i volim sve znati unaprijed, no to u ovom filmu nisam mogao. U filmu se pojavljuje subjektivna kamera što je jako delikatna stvar. Taj moment kada se glumci kameri obraćaju kao jednom od aktera nije upalio iz prve. Glumcima je trebalo neko vrijeme da prihvate kameru kao čovjeka, a ne kao mašinu.

Glumica Jelena Miholjević je napomenula da je posao na filmu bio zajednički te da su se glumci tijekom snimanja jako zbližili, dok je Ksenija Marinković kazala da unatoč pripremama i istraživanju nije znala kako će film na kraju ispasti.

Redatelj Srdan Golubović je kazao da je na festival dolazio s ocem kao mali te da mu je iznimno drago da će njegov film "Krugovi" biti prikazan u Areni.

- Arena je mjesto koje me i inspiriralo da se počinjem baviti filmom. "Krugovi" su dugo nastajali, a o njima smo počeli pričati još 2007. godine. Radi se o kompleksnoj temi koja je i dramaturški kompleksna. Sporo snimam i između filmova prođe i šest godina - potrebno mi je da se vežem uz temu koju obrađujem, kazao je Golubić.

Glumac Leon Lučev je napomenuo da je Srdan super režiser koji zna raditi s glumcima te da je, kada je krenulo snimanje, uspostavljena međusobna suradnja koja je trajala do samog kraja.

- Haris, lik koji tumačim, je tijekom snimanja oživio i pratio sam više njega nego samoga sebe. On se suočava sa situacijama od kojih je prije 20 godina pobjegao, a sada ostaje do kraja i dolazi do katarze, kazao je Lučev i dodao da je ovo prvi put da radi lik po stvarnoj osobi. (B. VINCEK, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter