60. PFF: Majstori i Areta

Ekipa filma "Majstori" u Circolu (M. ANGELINI)
Ekipa filma "Majstori" u Circolu (M. ANGELINI)

Nakon jutarnje projekcije za predstavnike medija i kritičare, ekipa filma "Majstori" zajedno s glasnogovornikom festivala Hrvojem Pukšecom održala je konferenciju na novinare u festivalskom klubu u Circolu tijekom koje je redatelj Dalibor Matanić naglasio da je scenarij za ovu komediju imao pet verzija.

- Kada smo krenuli snimati znali smo naše gabarite i svi smo od samog početka znali kojim tempom trebamo ići. Malo tko shvaća da je komedija zapravo jako ozbiljan žanr. Za ovaj smo se film puno pripremali analizirajući klasike slapsticka, ali i novije trendove u komediji pa smo se nagledali i filmova Wesa Andersona. Mislim da smo u "Majstorima" uspjeli ispoštovati sve zakonitosti komedije, kazao je Matanić.

Areta Čurković, koja u filmu glumi Keku, kazala je da joj nije bilo teško ući u ulogu jer da je poput glavne junakinje i ona puna ljubavi.

- Ono što je meni bilo vrlo važno jest da smo deset dana prije snimanja imali intenzivne probe. Kada smo krenuli snimati, bili smo opušteni. Jednako je bilo važno što smo svaki dan nakon snimanja ostajali zajedno do ponoći pa smo uvijek znali što trebamo raditi sljedeći dan, kazala je Čurković.

Direktor fotografije Vanja Černjul je kazao da je scenarij bio vrlo precizan te da je po njemu bilo lako raditi.

- Ovo je možda najteži film koji smo Dado i ja radili jer kod komedije nema puno priče - ili funkcionira ili ne, zaključio je Černjul.

Tijekom jutarnjih sati u Circolu su održane i konferencije za novinare festivalske direkcije, žirija Nacionalnog programa te ekipe svečanog otvaranja.

Ravnateljica Zdenka Višković Vukić se zahvalila svim sponzorima i suradnicima koji su festival podigli na noge, dok je Petar Krelja, predsjednik žirija koji osim njega sačinjavaju i Stanislav Babić, Gordana Gadžić, Slobodan Trninić i Damir Čućić, kazao da je on jedan od rijetkih koji se mogu pohvaliti da je bio na prvom festivalu koji se održavao u Puli.

Svečano otvaranje ove godine zajednički realiziraju Organizacija d.o.o. iz Zagreba i Hrvatski audiovizualni centar, a autor svečanosti Tomica Hrupelj je naglasio da su se kroz program te manifestacije htjeli prisjetiti svih filmova i ljudi koji su bili bitni i važni za Pulu.

Prijem ministrice kulture Andree Zlatar Violić

- Šezdeset godina u životu jednog čovjeka je puno, a šezdeset godina u životu jednog festivala je iznimno puno. Pulski festival opstao je prvenstveno voljom ovog grada i njegovih građana. Iznimno mi je drago da smo danas svi ovdje i da prije samog otvaranja možemo neformalno porazgovarati o tome kako danas surađujemo.

Kada gledamo brojke, jasno nam je da koprodukcije danas čine osnovu naših kinematografija. Među nama ima i neriješenih problema, kao što su distribucija filmova, autorska prava, odnos prema filmskoj baštini, i njih moramo riješiti, kazala je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić na prijemu održanom u dvorani Luna's hotela Park Plaza Histria.

Na primanju su se prisutnim gostima obratili i Uroš Grilc, ministar kulture Republike Slovenije, Memli Krasniqi, ministar kulture Republike Kosovo, te Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.

U dvorani Luna's bili su i akteri prošlosti kao i akteri sadašnjost Festivala igranog filma u Puli, a među njima su bili i Lordan Zafranović, Veljko Bulajić, Rajko Grlić, Milena Dravić, Vinko Brešan, Vera Zima, Ljubiša Samardžić, Slavko Štimac, Bogdan Diklić i Emir Hadžihafizbegović. (Boris VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter