60. PFF: "Kauboji" i "Šuti"

Ekipa filma "Šuti"
Ekipa filma "Šuti"

Zadnja dva hrvatska filma u konkurenciji za Zlatnu Arenu 60. Festivala igranog filma u Puli, "Kauboji" Tomislava Mršića i "Šuti" Lukasa Nole, koji su na večerašnjem programu u Areni, ujutro su predstavljeni u Circolu. Na presici je bila i ekipa omnibusa "Kratki spojevi" koji je prikazan u kinu Valli, ali izvan konkurencije.

Redatelj Tomislav Mršić je za filmsku adaptaciju "Kauboja" teatra Exit kazao da je prvo mislio samo snimiti predstavu s dvije kamere, ali i da je shvatio da u HAVC-u s time ne bi bili zadovoljni.

- Scenarij je prošao tri ruke, no bilo je lako jer smo imali polazišnu točku u kazališnom tekstu. Dakle, imali smo već isprofilirane likove i priču, no izvesti to pred kamerom je druga priča - samo prilagođavanje kazališnog komada i nije neka velika umjetnost, zaključio je debitant Mršić.

Lukas Nola je za svoj novi film "Šuti" kazao da je na njemu radio desetak godina te da je tu priču trebalo ispričati, koliko god ona bolna bila.

- Po statistikama je svako peto dijete u Hrvatskoj zlostavljano. Priča iz filma je utemeljena po stvarnim događajima i to na više slučajeva. Da smo osnovnu priču ispričali onako kako se stvarno dogodila nitko u publici ne bi je izdržao pogledati…Na početku smo mislili snimiti film s dokumentarističkim pristupom, no na kraju smo se odlučili za stiliziranu noćnu moru, kazao je Nola.

"Kratki spojevi" je omnibus kojeg sačinjavaju kratki filmovi "Rođendan" Hane Jušić i Sonje Tarokić, "Bomba" Darija Juričana i "Podstanar" Andrije Mardešića. Taj kratkometražni triptih kojeg je predstavila brojna ekipa u Circolu nastao je u produkciji HRT-a pod vodstvom urednice dramskog programa Lane Džidić. Poveznica između te tri priče je nestanak struje u jednoj zgradi koji pokreće lavinu povezanih incidenata…

Prije konferencija za novinare filmova Zdenka Višković Vukić je predstavila goste iz Slovenije - Milana Ljubića, član savjeta slovenske revije Ekran i Igora Prodnika iz Viba Filma, jedine preživjele producentske kuće u Sloveniji. Prodnik je Zdenki Višković Vukić uručio priznanje s kojim je htio proslaviti 60. godišnjicu Pule, ali i uspješne suradnje festivala i Viba Filma. (B. VINCEK, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter