60 godina pulske tvornice stakla u Svetim srcima


Pred velikim brojem posjetitelja večeras je u izložbeno-galerijskom prostoru Svetih srca otvorena "Izložba tvornice stakla u Puli".

Ovaj zanimljiv postav, koji će se moći razgledati do 5. svibnja svakodnevno besplatno od 9 do 21 sat, prikazuje bogati presjek 60-godišnjeg rada pulske tvornice stakla, budući da je tvornica prošle godine obilježila šest desetljeća neprekidnog rada.

Posjetitelji su se mogli uvjeriti da se u tvornici nije proizvodilo samo laboratorijsko staklo, već i puno zanimljivih predmeta za raznoliku uporabu, od olimpijske baklje za Zimske olimpijske igre u Salt Lake Cityju do navigacijskog svjetla za airbuseve.

Kako je naglasio ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo tijekom otvorenja, ova izložba želi imati i didaktičku funkciju za sve generacije, podučit ih što se sve radilo u ovoj tvornici.

Prikazana je trenutna proizvodnja, ali i presjek kroz povijest, a budući da je postav osmišljen na multimedijalan način, putem videouradaka je predstavljen dio povijesti rada u ovoj tvornici koja ima oko 230 zaposlenih od čega njih oko 180 rade u direktnoj proizvodnji.

Na povijest tvornice ukratko se osvrnuo njezin tehnički direktor Oleg Tognon, a njemu je predsjednica Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić uručila priznanje za 60 godina uspješnog rada tvornice. O važnosti ove izložbe i tvornice, koja je jedina u svijetu po izradi pojedinih predmeta od stakla, ukratko su govorili i pulski gradonačelnik Boris Miletić te istarski župan Valter Flego.

Izložbu su dizajnerski koncipirali Oleg Šuran i Oleg Morović, a tiskan je i bogat popratni katalog. (Vanesa BEGIĆ/Snimio Neven LAZAREVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter