60 godina Elektroistre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da su neka bolja vremena, zasigurno bismo slavili na drugaciji nacin, ovako samo obilježavamo 60. obljetnicu osnutka naše tvrtke Elektroistre i 110 godina elektrifikacije Istre, istaknuo je u uvodnom govoru direktor Elektroistre Davor Miškovic na svecanosti u HGK-u - Županijskoj komori Pula povodom ovih dviju obljetnica.

Dodao je da je Elektroistra osnovana 1. sijecnja 1951. godine i da je djelovala u sklopu Zajednice elektricnih poduzeca Hrvatske, a od 7. kolovoza 1990. godine postaje jedna od distribucija Hrvatske elektroprivrede.

- Do 1900. godine u Istri su postojali izvori elektricne energije potrebni za pojedinacne objekte veceg društvenog znacaja. Godine 1883. u Vodnjanu se podiže elektricna centrala Marchesi e Compagni koja je imala cast biti prva u Istri koja je uvela korištenje elektricne energije za rasvjetu. Centrala je radila sve do 1930. godine.

Elektroistra danas ima pogone u Puli, Rovinju, Porecu, Bujama, Buzetu, Pazinu i Labinu, u kojima je zaposleno 567 radnika. Elektricnom energijom opskrbljuje 648 naselja i 206.344 stanovnika, a ukupno su prikljucena 148.042 potrošaca. U prošloj godini u Istri je potrošeno ukupno nešto manje od 1,2 milijuna megavata. Elektroistra je u prošloj godini uprihodila nešto više 701 milijun kuna, istaknuo je u svojoj prezentaciji Miškovic.

Govoreci o pametnoj mreži i elektroenergetici sveucilišni profesor dr. Slavko Krajcar istaknuo je obnovljive izvore energije, kao što su energija sunca i vjetra, koji su dio buducnosti i bez kojih se nece moci živjeti.

"Upravo ce obnovljivi izvori energije moci podmirivati potrebe 12 milijardi ljudi, koliko ih se u ovom stoljecu ocekuje na Zemlji. Energija više nece biti samo brojke, vec ona postaje nacin života, postaje usporediva s hranom, vodom, zdravljem, okolišem, edukacijom, ali i postaje sastavni dio svega toga", rekao je dr. Krajcar. (C. B. G.)


Podijeli: Facebook Twiter