6. smotra mladih vina MO-a Sveti Ivan

Nenad Stoković, Leon Poniš i Miljenko Krota (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Nenad Stoković, Leon Poniš i Miljenko Krota (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Tradiciju vinske smotre prije šest godina pokrenuli su i u Mjesnom odboru Sv. Ivan na kojoj je ove godine sudjelovalo dvadeset i sedam vinara s 19 uzoraka bijelih te osam uzoraka crnih vina. Prvo mjesto u kategoriji bijelih vina zauzeo je Leon Poniš, drugo Nenad Stoković, a treće Miljenko Krota. Najboljim je u kategoriji crnih vina ocijenjeno vino Miljenka Krote, drugi je Nenad Stoković, a treći Fredi Majcan. Cilj je smotre okupiti vinare na jednom mjestu radi druženja i razmjene iskustava.

- Želja nam je poboljšati kvalitetu vina, ali i potaknuti vinogradare da se što više uključe u podizanje novih nasada vinove loze, kaže član ocjenjivačke komisije Bojan Ošo. Takav trud uvelike daje rezultate jer vinska kapljica iz godine u godinu sve je bolja. Smotra je potaknula vinare da prionu i uređenju konoba, ne samo da su uređene stare, već su otvorene i nove, a povećao se i broj vinara koji se uključuju u smotru. Prvoj smotri odazvalo ih se osamnaest, a ove je godine bilo čak dvadeset i sedam vinara, zadovoljan je predsjednik MO-a Sv. Ivan Nenad Stoković.

Svetivanjsko područje među najsjevernijim je u Istri na kojem uspijeva vinova loza. S posebnom pažnjom čuva se stara tradicija spravljanja vina, a za Martinju se od davnine obilaze konobe i isprobava mlado vino. U gotovo svakoj seoskoj konobi spravljaju domaću kapljicu za svoje potrebe, manje količine vina, većinom do 300 litara. (G. Č. Š.)


Podijeli: Facebook Twiter