6. sajam cvijeća u Labinu okupio 20-ak izlagača

Cvjetni korzo
Cvjetni korzo

Šesti Sajam cvijeća, održan u petak i subotu na trgu kraj tržnice u Labinu, ponudio je sliku kakvu placa zaslužuje: petunije i begonije istjerale su smrdljive automobile s parkirališta pa je grad barem na dva dana imao šareni, mirišljavi korzo. Dvadesetak izlagača, uglavnom iz regije, ponudilo je mahom ljetno cvijeće, te trajna stabla.

S markata se doma išlo s verdurom u jednoj, a rožicama u drugoj ruci. Gordana Zahtila iz labinskog naselja Starci nakupovala se surfinija, koje su se po komadu prodavale od deset do 15, te tek procvalih pelargonija po osam kuna.

- Cijene su korektne, no s obzirom na to da je sajam, očekivale bi se barem za kunu, dvije niže, a ne iste kao u rasadnicima, primijetila je Gordana. Ukrasit će terasu, prirodnu sjenicu i okućnicu. 

- Potroši se jako puno novca, no onaj tko voli to si, eto, priušti jednom godišnje. Pokušavala sam zimi sačuvati cvijeće, skladištiti ga, međutim, nikad ne procvate onako bogato. To je obaveza, ali ugodna. Meni je kuća bez rožica hladna, ne privlači mi pogled, prisnažila je.

A što kažu izlagači? Josip Blašković, vlasnik obiteljskog gospodarstva iz Krasa Grdoselskog na Pazinštini, koji je usporedo izlagao i na Fešti od rožic u Savičenti, veli da još najviše trži sadnice paprika i paradajza.

"Gre nešto i rožic, da, ma vajk manje nego pasana lita, jer nimaju ljudi šoldi. Znamo kakova je kupovna moć došla. Moraš u današnje vrime biti kuntenat ku ča prodaš", realan je barba Josip.

Nema cvijeta koji bi izdvojio kao "vruću robu".  "Bila je hit stevija, kao prirodna zamjena za cukar, ma i nju sad manje išću", dodaje.

Na sajmu se neizostavno nudilo i začinsko bilje, medni proizvodi, alati i suveniri obrtnika. Poljoprivredne strojeve tvornice TPS-Labinprogres predstavio je njen novi vlasnik, tvrtka Entrada iz Letaja.

- Želimo omogućiti građanima da na jednom mjestu dobiju široku ponudu cvijeća, možda i po povoljnijim cijenama, te time doprinijeti ljepšem uređenju okućnica, istaknuo je Alen Golja, direktor labinskog Komunalnog poduzeća 1. maj, koje je organiziralo sajam. Komunalac je na svom štandu pomagao građanima stručnim hortikulturnim savjetima, te ih upoznao s aktualnostima oko odvojenog prikupljanja otpada.

Otvorio je i prijave za najljepše uređene balkone i okućnice po mjesnim odborima u gradu. Subotnje prijepodne nastupima su osvježili Gradski orkestar, Labinske mažoretkinje, pjevačke skupine Minicantanti, Skiribico Blu, te plesni studio Cool step. (Napisao i snimio Igor RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter