6. maj šalje ovrhe, Umažane ljuti dodatni trošak

I odvoz smeća treba platiti - milom ili silom (M. GAVRAN)
I odvoz smeća treba platiti - milom ili silom (M. GAVRAN)

Na kućne adrese Umažana ovih dana stižu ovrhe za prisilnu naplatu dugova prema komunalnom poduzeću 6. maj. Nazvao nas je nezadovoljan građanin, koji svoj dug za odvoz smeća ne osporava, čak, štoviše, odmah ga je otišao platiti, nego ga smeta način na koji se naplata odvija. Naime, njegov je dug za odvoz smeća iznosio 105 kuna, ali je morao platiti i uslugu javnog bilježnika od dodatnih 175 kuna.

- Doveli su nas pred gotov čin. Bilo bi logično da je 6. maj prije poslao opomene, a ne da sada moram platiti javnog bilježnika koji je veći od duga. Meni nije problem platiti, ali ljudi teško žive, pa im se sada nabija i dodatni trošak.

Oni s malim penzijama sigurno imaju problem s takvim dodatnim troškom. Umag je mali, svi se poznamo, pa su nas dužnike mogli telefonom nazvati i upozoriti da moramo platiti. Troškovi bilježnika su nepotrebni.

Kada sam vidio njegov spis u koverti, u kojem se spominje pljenidba i da idu na svu pokretnu i nepokretnu imovinu, cijeli su mi dan pokvarili, ispričao je Umagež. Kada je otišao u sjedište 6. maja platiti i kaže da je bilo puno bijesnih građana i povišenih tonova.

Ali to je uobičajena procedura. Kako kaže direktor 6. maja Krešimir Vedo, jednom godišnje utužuju se sva potraživanja, jer se radi o povremenim tražbinama s rokom zastare od jedne godine.

- Opomene iskazujemo na svakom računu i uvijek svakome piše koliko mu do tog datuma iznosi dugovanje. Budući da je taj dio računa i podebljan, nitko ne može reći da nije upoznat sa svojim dugom. Prije nego pokrenemo ovrhe, nikad ne naplaćujemo kamate na zakašnjele uplate. Jednom godišnje, obično u listopadu, pregledaju se sva potraživanja i pripreme ovrhe, pri čemu tu mogu biti, primjerice, i one iz studenog prošle godine pa stoga iznosi neplatiša mogu biti veći, pojašnjava Vedo.

Dodao je da shvaća bijes građana, ali jednom to moraju presjeći, jer u suprotnom, dugovi idu u zastaru i onda, shodno tome, 6. maj gubi svoj novac za obavljenu uslugu.

- To moramo napraviti zbog prijašnjih loših iskustava, pa sada pušemo i na hladno. Svi komunalci tako rade, jer nema druge. Građani nas olako shvaćaju - telefon i struju moraju plaćati, jer znaju da bi ih mogli iskopčati, a mi to ne možemo. Ovrha nam je jedino oružje, objasnio je Vedo. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter