6. Last Minute Open Jazz u znaku improvizacije, jazza, bluesa i rocka

Mađarski Djabe na Trgu Tomasa Bemba
Mađarski Djabe na Trgu Tomasa Bemba

Na pozornici postavljenoj u živopisnom ambijentu Trga Tomasa Bemba u Balama, između monumentalnog kaštela i vijećnice, započeo je 6. Last Minute Open Jazz Festival. Na otvaranju je nastupio jedan od vodećih svjetskih jazz basista Etienne Mbappe s grupom Su la take.

Mbappe je, kao i mnogi drugi bas gitaristi, rođen i odrastao u Kamerunu, a posljednjih 35 godina živi u Parizu. Njegova glazba stoga ima korijene u Africi, ali i okus studija klasične glazbe, slobodu jazz improvizacije i utjecaj popa, bluesa i rocka. Zahvaljujući takvom miksu, visokoj sviračkoj tehnici i zadivljujućem smislu za ritam, Mbappe je zadovoljio brojnu publiku na trgu, koja je svirku pratila pljeskom i uzvicima.

U jazz krugovima Mbappe je najviše poznat po svojoj višegodišnjoj suradnji sa Zawinul Syndicateom. Snimio je niz albuma, a posebno su vrijedni oni nastali dugogodišnjom suradnjom sa Salifom Keitom i francuskim Nacional Jazz Orchestrom pod vodstvom Antoinea Hervéa. Mbappe je surađivao i na posljednjem albumu s Rayom Charlesom, te nastupio i na njegovoj posljednjoj turneji. Dugo je nastupao i s Carlosom Santanom, a prije dvije godine svirao je u kvartetu Johna McLaughlina.

Kao predgrupa prve festivalske večeri nastupio je najpoznatiji world fusion bend iz Mađarske Djabe. U 15 godina postojanja ova je grupa osvojila brojne domaće i međunarodne nagrade i priznanja. Od 2007. redovito nastupaju s bivšim gitaristom Genesisa Steveom Hackettom diljem Europe, Azije i Sjeverne Amerike.

U svojoj jedinstvenoj glazbi elemente jazza kombiniranju s etnoglazbom iz različitih dijelova Mađarske, ali i svijeta, pa su također zadobili simpatije publike na baljanskom trgu.

Za ovu prigodu na pozornici su postavljena dva Ducatija. Zvijeri s motopiste uzjahale su hostese u srebrnim kostimima koje je oslikavala slikarica Andrea Knežević. Glazbenike je predstavio poznati jazz promotor, publicist i fotograf Davor Hrvoj, koji je u konobi Kamene priče postavio izložbu fotografija s prošlogodišnjeg festivala.

Pokrovitelji ovogodišnjeg festivala, čiji će se drugi dio održati u Korčuli, su predsjednik Ivo Josipović i Akademija svega, a organizaciju potpisuje udruga za kulturu Kamene priče i istoimena jazz konoba iz koje je, prije šest godina, cijela priča i krenula. (Napisao i snimio A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter